A legjobb Raspberry Pi és Banana Pi kiegészítők

Pi kabátok hobbi elektronikához

A Raspberry Pi létrehozásakor a beágyazott rendszerek, intelligens elektronikai rendszerek, sőt az IoT eszménye lebegett a konstruktőrök szeme előtt. Nem egy olyan bővítő és fejlesztőeszköz jelent meg hozzá, amivel a mikrokontrolleres megoldásokra épülő projektek képességei messze kiterjeszthetők. Választhatunk elég komoly tudású társpaneleket, de olyan is akad, amit kezdők számára, a vezérlés és programozás alapjainak elsajátításához ajánlanak a gyártók.

Az egyik első és máig méltán keresett kiegészítő lap a Gert Van Loo (a Pi egyik fejlesztője) által készített Gertboard. A Gertboard a Pi GPIO csatlakozósorát kihasználva terjeszti ki a az alaplap képességeit. Legfőbb erénye, hogy képes fogadni bármelyik 28 tűs tokozású ATmega mikrokontrollert (ATmega 48A/PA, 88A/PA, 168A/PA, vagy 328/P) és az Arduino felhasználók által megszokott fejlesztőkörnyezetet is elérhetővé teszi. Tartalmaz még egy ROHM BD6222HFP motorvezérlőt (18V@2A) és kétcsatornás 8, 10 vagy 12 bites DA valamint 2 csatornás 10 bites AD konvertert. Van még 6 IC (open collectorként is emlegetett) kimenet, 3 nyomógomb és 12 pufferelt I/O csatlakozó. A lapot majdnem 50 dollárért vesztegetik, de aki szereti a modern elektronikát, annak kötelező darab.


[+]

Persze nem muszáj mindjárt ennyit költeni, egy kis próbálgatáshoz megfelelhet a mindössze 7 dollár körüli áron hozzáférhető Slice of Pi is. A kisméretű bővítőlap nem csak fejlesztő lelkületűek számra érdekes erénye az XBee csatlakozó, amivel könnyen adhatunk Wi-Fi adaptert a PI-hez (XRF / XBee / RN-XV). Megtalálhatók rajta az SPI/I2C és GPIO kivezetések. Forrasztási pontokat is kínál, első fejlesztőlapnak sokak számára kiváló lehet.

Aki szeretne belemerülni a digitális vezérlésbe, de még új neki a terület, annak érdemes számításba vennie a Pi LITE bővítőlapot. A Kickstarteren felfuttatott projekt gyümölcse egy egyszerű, GPIO kivezetésre szúrható LED mátrix. A mellékelt programkönyvtárral fix, illetve futó szöveget (scroll), egyszerű grafikákat vagy akár Twitter feedet is megjeleníthetünk. Minimálgrafikás játékok kijelzőjeként is elképzelhető a Pi LITE, de azért a mindösszesen 126 LED-ből (14×9-es elrendezés) álló mátrix megköveteli az egyszerűséget. A vezérlés a Pi UART (soros) csatlakozóján át történik egy ATMega328p mikrokontrollerrel.

Pi LITE
Pi LITE [+]

Azóta történt

Előzmények