Kütyük reinkarnációja

A régebbi, lecserélt eszközök újrahasznosításának lehetőségeit vettük sorra. Újra csatasorba állhatnak, csak egy kis kreativitás kell hozzá.

Hardverátalakítás szoftverrel

Napjaink vezető operációs rendszere a Windows, melynek új kiadásai ugyan valamivel gyorsabban futnak, mint a Windows 7 vagy különösen a Windows Vista, ám nem működnek minden hardveren és az ingyenes Windows 7-10 átállás sem jön be egyes konfigurációkon. Sok Core 2 Duo alapú laptop már csak döcögve bír el az eredeti operációs rendszerrel, és a mai modern böngészőmotorok is egyre többet emésztenek fel a szűkös erőforrásokból. Hiába raknánk a gépbe több memóriát, akkor is idegesítően lassan állna fel, legfeljebb egy SSD beépítésével lehetne kitolni a hasznos élettartamot, kérdés azonban, hogy egy ilyen beruházást megér-e az öreg vas. Ha eredeti funkciójának megfelelően, azaz munkaállomásként szeretnénk továbbra is használatban tartani egy öreg gépet, akkor ezt igen jó eséllyel tehetjük meg egy megfelelő Linux feltelepítésével. Ahogy arról korábbi cikkünkben részletesen írtunk. A Lubuntu egy Windows 7 számára már öreg gépen is viszonylag gyors, naprakész böngészővel. Az 1 GB vagy kevesebb RAM-mal sarokba szorított konfigurációk megmentője pedig a Puppy Linux lehet, további tippek a hivatkozott cikkben. Maga a telepítés sok asztali Linux esetében hasonló és grafikus felületen végezhető, nem ördöngösség.


[+]

Kiszolgálóvá, saját magunk gondozta NAS-sá is átképezhetjük a régi gépet, persze szem előtt tartva, hogy egy öreg merevlemez meghibásodási esélye nagyobb, mint egy újé, ezért ügyelnünk kell a rendszeres és gyakori mentésre, vagy előre el kell döntenünk, hogy csak másodlagos fontosságú adatokat bízunk rá. Médiakiszolgálót igen könnyen csinálhatunk egy asztali Windowsból is a Plex telepítésével, így a gépen tárolt fotókat, videókat és zenéket más PC-kről, okostévéről vagy okostelefonról is elérhetjük.

Sokkal komplettebb szolgáltatáscsomagot kaphatunk egy alternatív NAS-jellegű operációs rendszerrel. Kevésbé hozzáértőknek találták ki a nyílt forráskódú, de fizetős bővítőmodulokat (alkalmazásokat) is kínáló Amahit (https://www.amahi.org/), ami egy komplett fájl/médiakiszolgálóvá alakítja a gépet, állománymegosztással, személyes felhővel, backup szolgáltatással, tartalomszolgáltató motorokkal és más, okos NAS-oknál (http://smartnas.blog.hu/) szokványos appokkal.

Aki igazán komolyan gondolja, az válthat a nagyvállalati szintű storage technológiákat felvonultató FreeNAS-ra, itt viszont már komolyabb szaktudásra is szükség lesz.


[+]

Ugyan melyik laptopról gondoltuk volna új korában, hogy néhány év múlva vezeték nélküli hozzáférési pontként (hotspot) használjuk majd? A Connectify segítségével a vezetékes és a Wi-Fi-n kapott internet hozzáférés is továbbosztható, utóbbi különösen utazás során egy hotelszobában lehet hasznos. A program működik repeater (jelismétlő) és bridge (hálózati híd) üzemmódban is. Persze a laptop többet fogyaszt majd, mint egy céleszköz, ugyanakkor egyéb beruházásra nincs szükség.


[+]

Akadnak olyan méltó közösségi célok, melyekhez könnyen hozzájárulhatunk egy régebbi laptop birtokában is. Az értelmes földönkívüli élet után kutató SETI projektnek adhatjuk a CPU holtidejét, csak az erre szolgáló klienst kell feltelepítenünk. Az IBM World Community Grid szolgálatába állva tudományos számításokra adhatjuk központi egységünket, ily módon értek már el eredményt a rákgyógyszer kutatás, napenergia felhasználás és nanotechnológiás víztisztítás területén is. Természetesen a kliens nem hagyja tétlenül a CPU-t, így a gép nem léphet energiatakarékos üzemmódba és folyamatosan üzemi fogyasztással megy, ami valamelyest meg fog látszani villanyszámlánkon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Az 1984-es Macintosh új életre kel

    Az egyik leghasznosabb irodai munkát bízták rá. Olyasmit, amivel a mai napig tökéletesen meg tud birkózni.

  • A Viber is bevezette a végponti titkosítást

    Számos újdonsággal, köztük teljes end-to-end titkosítással, rejtett csevegéssel és távoli törlési funkcióval érkezik a Viber üzenetküldő alkalmazás új, 6.0-ás verziója.

  • A WISP áttörést hoz, pont mint a kristály-detektoros rádió

    Az amerikai egyetem kutatólaborjában olyan, áramforrásnak rádióhullámokat használó eszközt mutattak be, ami elsőként a fitnesz karkötők piacát reformálhatja meg.