A dolgozók tíz százalékát kirakja az AMD

Hector Ruiz
Hector Ruiz AMD-vezér

Igaznak bizonyult a három héttel ezelőtt szárnyra kelt pletyka: az Advanced Micro Devices (AMD) valóban leépítésekkel próbálja meg helyrebillenteni kizökkent pénzügyi egyensúlyát. A processzorgyártó – amely az utóbbi időben egy erősen túlértékelt akvizíció terheit nyögi – nagyjából 1650 alkalmazottját, teljes állománya 10 százalékát teszi lapátra – jelentették be tegnap.

Az elemzők várták a hírt. „Az AMD nem működött hatékonyan ezzel a munkaerőlétszámmal. Most soványabb és energikusabb lesz. Láttuk, hogy az Intelnél ez mit hozott, miután belefogtak a leépítésbe, amely végül a dolgozók 20 százalékát érintette” – magyarázta Doug Freedman, az American Technology Research szakértője, miért volt szükség a lépésre.

A vállalat részvényeinek árfolyama mégis esett ma (a tőzsde nyitása után azonnal 5 százalékkal), de nem a karcsúsítás, hanem a vártnál gyengébb első negyedéves forgalom hírére. Az AMD ugyanis arra is figyelmeztetett, hogy a március 29-én véget érő trimeszterben az árbevétel „csak” 1,5 milliárd dollár lesz, 15 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi negyedik negyedben. Korábban a vállalat 7 százalékos visszaeséssel számolt, amely nagyjából megfelelt volna a szezonális trendnek. A Thomson Financial elemzői átlagosan 1,61 milliárd dolláros forgalmat vártak.

Mélypont a völgyben?

Erre a hírre többen megkongatták a vészharangot, és állították: az amerikai gazdaság problémái nem fogják elkerülni a Szilícium-völgy vállalatait sem. Mások azonban úgy gondolják: az AMD problémáit nem kell ilyen tág kontextusban értelmezni, mert ezeket javarészt a processzorgyártó magának, illetve riválisának, az Intelnek köszönheti. „Nem hiszem, hogy a technológiai gazdaságot is le kellene írnunk, de majd nyitva tartjuk a szemünket az elkövetkező hetekben, amikor a cégek közzéteszik a jelentéseiket” – mondta Martin Reynolds, a Gartner alelnöke.

Az AMD április 17-én hozza nyilvánosságra az első negyedéves számokat, az elemzők 263 millió dolláros mínuszt várnak a vállalattól. A prognózisokat az elbocsátás miatt nem kell újraírni, mivel ennek költségeit – hogy pontosan mekkora összeget, azt még nem tudják – a második negyedévben könyvelik el. A tavalyi évet az AMD 6 milliárd dollár árbevétellel és 3,4 milliárd dollár nettó veszteséggel zárta. 2006-ban a forgalom 5,6 milliárd dollár volt, a mínusz pedig 166 millió.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények