Átalakítják az AMD-t

AMD Barcelona

Akárcsak az utóbbi másfél évben mindig, most is jelentős mínusszal zárta legutóbbi negyedévét az Advanced Micro Devices (AMD), de a piac értékelte, hogy a veszteség ezúttal nem volt fájóbb a vártnál. Az is kiderült, hogy a vállalat átszervezésekbe kezd a pénzügyi egyensúly helyreállítása érdekében.

A chipgyártó árbevétele a március 29-én véget ért első negyedévben 1,51 milliárd dollár volt, 22 százalékkal több, mint egy éve, de 15 százalékkal kevesebb, mint a negyedik negyedévben. Az első trimeszterben – a karácsonyi szezon után – megszokott és természetes a szezonális forgalomcsökkenés, de nem ekkora. Az AMD már a hónap elején jelezte, hogy az eladásai gyengébben fognak alakulni az indokoltnál: ezt most részben arra fogták, hogy az amerikai gazdaság bizonytalansága visszafogja a keresletet, részben pedig arra, hogy nem sikerült megszabadulni az előző generációs chipektől. De kétségtelenül rontotta a számokat a Barcelona kódnevű szerverprocesszor (lásd a képen) balul sikerült premierje is. (A chip egy későn felfedezett hiba miatt nyolc hónapot késett.) A veszteség a negyedévben 358 millió dollár volt.

A processzorgyártó és GPU-fejlesztő cég – amely az utóbbi időben egy erősen túlértékelt akvizíció terheit nyögi – a hónap elején jelentette be, hogy elbocsátással is csökkenti költségeit: nagyjából 1650 alkalmazottját, teljes állománya 10 százalékát tette lapátra. Most Hector Ruiz vezérigazgató a sajtó kérdéseire válaszolva további átszervezéseket helyezett kilátásba. Le fogják építeni azokat a nem fő üzletágakat, amelyek gyengén teljesítenek – mondta. Részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni, csupán annyit tett hozzá, hogy ezeket a „közeljövőben” nyilvánosságra hozzák.

„Nem adtuk fel azt a célkitűzésünket, hogy a harmadik negyedévben ismét nyereségesek legyünk. Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket, hogy ezt elérjük” – fogadkozott. A nullszaldó eléréséhez a vállalatnak negyedévenként körülbelül 25-50 millió dollárral kell lefaragnia a költségeit. A második negyedévre 4-5 százalékos árbevétel-csökkenést vár az AMD, ami megfelelne a szezonális trendnek. Ebben az időszakban könyvelik el a leépítés költségeit is.

A tavalyi évet 6 milliárd dollár árbevétellel és 3,4 milliárd dollár nettó veszteséggel zárta a vállalat. 2006-ban a forgalom 5,6 milliárd dollár volt, a mínusz pedig 166 millió.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények