Gyilkos játékkonzol

Egy, az Illinois állambeli Warsaw-ban élő amerikai család beperelte a Microsoftot és a Wal-Mart kiskereskedelmi láncot, mert – mint állítják – az előbbi által gyártott és az utóbbi által forgalmazott Xbox okozta gyermekük halálát. A beadvány szerint a konzol tápkábele annyira felforrósodott, hogy lángra lobbant, és az így keletkezett „végzetes” tűz elemésztette a kicsi Wade Kline-t. „A tűz közvetlen folyománya volt annak, hogy a játék adaptere és tápkábele túlmelegedett” – áll a panaszban, amely a két nagyvállalaton kívül a hibás alkatrészek nem megnevezett gyártóját is alperesként említi.

A pert ugyan tavaly decemberben indították, az eset mégis csak most kapott nyilvánosságot, miután a Wal-Mart kérte annak áthelyezését a helyi kerületi bírósághoz. De a tragédia ennél jóval korábban, 2004 decemberében történt. Bár a vádiratban következetesen Xbox 360 játékkonzolról beszélnek, nyilvánvaló tévedésről van szó, hiszen az csak fél évvel később került piacra. Elődjének, az első generációs Xboxnak egyes szériái viszont valóban tűzveszélyes tápkábellel kerültek forgalomba, a hibás alkatrészt – világszerte összesen 14 millió darabot – a Microsoft be is cserélte.

A család most nem meghatározott összegű – de több mint 50 000 dolláros – kártérítést követel. A Microsoft nem látja bizonyítottnak, hogy a konzol okozta volta a tragédiát, és felhívja a figyelmet arra is, hogy a vádiratban emlegetett termék a tűz idején még nem volt forgalomban.

Mostanában egyébként rájár a rúd a konzolgyártókra. A múlt héten egy biztosítótársaság a Sony ellen indított kártérítési pert. Ebben az ügyben két, a PlayStation 2 adapterére fogott tűzesetre kifizetett több mint 90 000 dollárt követeli vissza a japán gyártótól az Allstate.

Azóta történt

Előzmények