A Facebook és az Instagram is nyitott könyv a rendőröknek

Egy különleges adatelemző cég közvetlenül a vállalatoktól kapta meg a személyes adatokat, melyeket továbbítottak a hatóságoknak.

Egy tekintélyes amerikai jogvédő szervezet (American Civil Liberties Union – ACLU) számolt be arról a múlt hónap végén blogbejegyzésében, hogy a rendőrség a Baltimore-ban és a Fergusonban lezajlott rasszista jellegű zavargások résztvevőit egy speciális ügynökség bevonásával többek között a közösségi oldalakról, szolgáltatásokból (Twitter, Facebook, Instagram, illetve még a Vine, a Periscope, a VK és a Weibo) nyert információk segítségével követte nyomon.

A beszámoló szerint a vállalatok az adatokat – időnként a pontos tartózkodási helyet is – egy chicagói központú vállalkozás, a Geofeedia számára adták ki, akik körülbelül ötszáz bűnüldözési szerv számára végeznek a közösségi médiában elemző munkát. Miután az ACLU hivatalosan kikért adatok alapján felfedezte ezt, a The Washington Post friss tudósítása szerint a közösségi oldalakat működtetők szeptemberben letiltották, illetve korlátozták a velük szerződésben álló a Geofeedia hozzáférését, mivel tartottak a negatív felhasználói visszhangtól.

Habár az amerikai törvények indokolt esetben és jól körülhatárolt módon ennél sokkal keményebb megfigyelést is engedélyeznek a hatóságok számára, az ACLU aggodalmát fejezi ki, mivel a közösségi oldalak ilyetén, az üzemeltetők segítségével végzett monitorozása nagyon vékony jég: a szervezet szerint a hatóságok gyakran használják ezeket a módszereket politikai vagy egyéb ideológiai indíttatású megfigyelésre, és így megvan az esély a szólásszabadság közvetett korlátozására. Szerintük ebben az érintett vállalatoknak óriási a felelősségük, nekik kell megakadályozni, hogy ilyen típusú megfigyelések végrehajthatóak legyenek.

De a Geofeedia szerepe is kétes, mivel sok más ilyen profilú vállalkozáshoz hasonlóan az adatokat névleg azért kérik ki a közösségi média vállalataitól, hogy online trendeket elemezzenek, kereskedelmi, marketingtevékenységükben segítsék ügyfeleiket. Arról is ellentmondó információk érkeztek, hogy a közösségi oldalak vajon tudtak-e a rendőrségi felhasználásról – netán erről megállapodás is született –, vagy pedig a Geofeedia döntése és tevékenysége áll a háttérben.

Azóta történt

Előzmények