Mobilkommunikációval az éghajlatváltozás ellen

A Global Humanitarian Forum és annak elnöke, az ENSZ korábbi főtitkára, Kofi Annan az Ericssonnal, a Meteorológiai Világszervezettel (WMO), a Zain mobiltávközlési vállalattal, valamint a Columbia University Earth Institute szervezetével közösen bejelentette a „Weather Info for All” (időjárási információk mindenkinek) elnevezésű nagyszabású kezdeményezését, amelynek célja Afrika időjárás-megfigyelési rendszerének jelentős fejlesztése.

A Global Humanitarian Forum által a közelmúltban kiadott jelentés becslése szerint az éghajlatváltozás évente mintegy 300 ezer halálesettel hozható kapcsolatba, valamint több mint 100 milliárd dollár értékű gazdasági kárt okoz, elsősorban az egészségre és a mezőgazdasági termelékenységre tett sokkszerű hatások miatt. Afrika szubszaharai része ezen veszteségeknek közel negyedét kénytelen elviselni, és ez az a térség, amelyet legközvetlenebbül érint az aszály- és árvízveszély. Egyes térségekben már 2020-ra a mezőgazdasági hozamok 50%-kal való visszaesését valószínűsítik.

A Global Humanitarian Forum ezt az együttműködést az afrikai időjárási információs rendszer súlyos – a szervezet idei első találkozóján hangsúlyozott – hiányosságainak orvoslására kezdeményezte. A kezdeményezés tagjai Afrika-szerte összesen ötezer új automatikus időjárási megfigyelőállomást telepítenek, azzal a szándékkal, hogy jelentősen növeljék az éghajlattal kapcsolatos megrázkódtatások előrejelzéséhez és kezeléséhez létfontosságú információk mennyiségét és rendelkezésre állását. Az ötezres célkitűzés megvalósításához további hálózatüzemeltetői elkötelezettség és külső finanszírozás szükséges.

Az időjárás-megfigyelési berendezések üzemeltetéséhez szükséges csatlakozásokat, erőforrást és biztonságot a mobilhálózatok biztosítják. Afrikai mobil innovációs központja révén az Ericsson kifejleszt továbbá olyan mobilalkalmazásokat is, amelyek segítségével a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok által előállított időjárási információk elküldhetők mobiltelefonon keresztül. A mobilhálózatok üzemeltetői tartják fenn az automatikus időjárás-megfigyelő állomásokat, valamint segítséget nyújtanak az adatoknak a nemzeti meteorológiai szolgálatokhoz történő továbbításában.

A kezdeményezés hatása messze túlmutat majd a mezőgazdaságon és a katasztrófahelyzetekre való felkészülésen, mivel a projekt része a nemzeti meteorológia szolgáltatok támogatása képzési és műszaki eszközökkel is. A pontosabb időjárási információk olyan szolgáltatások kifejlesztését is lehetővé teszik, mint például a „mikrobiztosítások”, amelyek időjárási adatok, például csapadékadatok indexein alapulhatnak. A kezdeményezés ezen túl növeli a tudósok, valamint a vízügyi, közlekedési és energiaszolgáltatási iparág számára hasznos információk mennyiségét is.

Azóta történt

Előzmények