Újabb elbocsátások az Ericssonnál

A távközlési berendezéseket gyártó svéd óriásvállalat nyeresége a tavaly megkezdett átszervezés jelentős költségvonzatai és a mobiltelefongyártó leányvállalat, a Sony Ericsson gyenge teljesítménye miatt 31 százalékkal, 3,9 milliárd svéd koronára (mintegy 100 milliárd forint) csökkent a tavalyi utolsó negyedévben. Megnyugtatta ugyanakkor a piacot, hogy az árbevétel – részben a cég számára kedvező árfolyamingadozások miatt – 23 százalékkal, 67 milliárd koronára nőtt. Ilyen mértékű forgalombővülést a gazdasági válság idején senki sem remélt.

A Carl-Henric Svanberg vezérigazgató által „erős”-ként értékelt teljesítmény ellenére is szükség van azonban további racionalizálásra. A vállalat a keresletcsökkenésre számítva újabb 5000 fő – dolgozói állománya több mint 6 százalékának – elbocsátásával csökkenti a költségeit. Az újabb leépítéstől 2010 második felétől évi 10 milliárd korona megtakarítást várnak.

Amennyiben összehasonlítjuk a tavalyi és a 2007-es évet, az Ericsson profitja majdhogynem megfeleződött: a két évvel ezelőtti 21,8 milliárd koronás nyeresége 11,3 milliárdra apadt. A svéd valuta gyengülésének köszönhetően ugyanakkor a cég forgalma 11 százalékkal, 208,9 milliárd koronára emelkedett.

Azóta történt

Előzmények