Biden aggódik, de hamarosan megnyílik az AI-alkalmazásbolt

Az OpenAI alkalmazásboltot nyit az AI-szoftverek számára, tovább özönlenek a bejelentések; Joe Biden eközben azt mondja, meg kell oldani a biztonság és gazdaság kapcsán felmerülő AI-kockázatokat.

A ChatGPT-ről ismert OpenAI arra készül, hogy egy olyan alkalmazásboltot indít, amelyben a fejlesztők eladásra kínálhatják az OpenAI AI-technológiájára épített AI-modelljeieket és AI-szoftvereiket.

Ez azért érdekes húzás, mert az üzleti felhasználók gyakran szabják testre az effajta megoldásokat, a speciális modellekhez így pedig más cégek is hozzájuthatnának. A cégek egymást tiporva igyekeznek AI révén automatizálni a feladatokat, növelni a hatékonyságokat, új eszközöket adni az ügyfelek kezébe, valamint kiaknázni a nagy nyelvi modellek (LLM) lehetőségeit. Sam Altman állítólag már a múlt hónapban tájékoztatta erről a fejlesztőket Londonban. Egy ilyen app store részben a rivális boltokkal is versenyezne.

Nem csillapodik a bejelentéscunami

Mióta az AI-őrület berobbant, minden napra több tucat nagy bejelentést lehetne gyűjteni, ráadásul gyakorlatilag minden cég érintett (vannak persze kivételek, lásd a Nikon ellenkampányát).

A 170 országban 410 ezer dolgozót foglalkoztató, francia Teleperformance 185 millió dolláros megállapodást kötött a Microsofttal, amely kifejleszti a TP GenAI-t. A HPE felhős szolgáltatást indít, amely AI-rendszereket működtet, a Cisco pedig új hálózati AI-chipeket tesz elérhetővé AI-szuperszámítógépek számára (a Broadcommal és a Marvellel versenyeznek).

Joe Biden kockázatosnak látja az AI-t

Joe Biden egy San Franciscóban tartott találkozón arról beszélt, hogy meg kell oldani azokat a kockázatokat, amiket az AI jelent a nemzetbiztonságra és a gazdaságra. Állítása szerint elkötelezettek az amerikaiak jogainak és biztonságának védelmében, védenék a magánszférát, eloszlatnák a tévhiteket és álhíreket, és megbizonyosodnának róla, hogy az AI-rendszerek biztonságosak – még mielőtt azokat kiadnák.

Közvetlenül olyan civil szakértők véleményét kérte ki, akik korábban kritizálták a big tech cégek nagy befolyását.

A kormányzatok világszerte igyekeznek kitalálni, hogy tudnák törvényileg szabályozni az AI-szektort, utat engedve a fejlesztéseknek, de megfékezve a veszélyeket. Biden nemrég a brit miniszterelnökkel is egyeztetett az AI kapcsán, hamarosan az indiai kormány vezetőjével is beszél majd erről. Az EU eközben tovább dolgozik az AI-törvényein, abban a reményben, hogy globális szabványt teremthet a technológia kapcsán, amit mindenben felhasználnak már, az automizált gyáraktól az önvezető autókig.

Azóta történt

Előzmények