Nem hozott pénzt az Alexa, megint sok embert rúg ki az Amazon

Több száz dolgozót küldenek el az Alexa-divízióból. Számos más ágazatban is leépítéseket hajtott végre az Amazon.

Több száz dolgozót küld el az Amazon az Alexa hangasszisztenssel foglalkozó divíziótól, mert változnak az üzleti prioritások, nagyobb hangsúlyt kap a generatív AI is.

A pontos számot nem közölték, az erőforrásokat igyekeznek optimalizálni és az AI-re állítani. Ennek kapcsán egyes projekteket leállítanak, más vizekre terelnek. Az Amazon a múlt hónapban a zenei és a gaming részlegekről, valamint a HR-ről is sok dolgozót küldött el.

Korábbi jelentések szerint az Amazon eszközökért felelős részlegén belül mélyponton volt a morál, mert gyenge termékkínálattal várták a jövőt, az Alexa pedig nem tartott lépést az AI-korban a riválisokkal.

Az Amazon szerint az eszközökért és szolgáltatásokért felelős ágazat nem nyereséges, de számokat nem közöltek. A múlt hónapban végül új vezetőt kapott David Limp helyére a részleg, a Microsofttól érkező Panos Panay személyében. Limp a Blue Origin élére kerül át.

A jelentések szerint az Amazon nem tudott nyereséget felmutatni az Alexa kapcsán, leginkább arra irányultak a monetizálási törekvések, hogy az Amazonról való vásárlást könnyítsék.

A múlt évben több mint 27 ezer dolgozót küldött el az Amazon, a nagy tech-leépítési hullámban – az ágazat a világjárvány alatt nagy toborzási rohamot tartott. Az Amazon annak ellenére is folytatja a kirúgásokat, hogy a harmadik negyedévben felülmúlta az elemzői várakozásokat, és úgy tűnik, a negyedikben, az ünnepi szezonban sem okoz majd csalódást.

Azóta történt

Előzmények