Felülmúlta a várakozásokat az AMD

Thomas Seifert
Thomas Seifert

Tegnap hozta nyilvánosságra 2010. negyedik negyedéves gyorsjelentését az Advanced Micro Devices (AMD). A vállalat az év utolsó három hónapját viszonylag erős, az elemzők jóslatait felülmúló számokkal zárta. A piacot azonban ezúttal jobban érdekelte, hogy mi áll Dirk Meyer vezérigazgató múlt héten bejelentett menesztése mögött, illetve hogy hol tart az utódkeresés, ám e kérdésekre csak igen szűkszavúan reagált a kaliforniai chiptervező vállalat menedzsmentje.

A december 25-én lezárt negyedévben az árbevétel 1,65 milliárd dollár volt, pontosan annyi, mint egy évvel korábban. A nettó nyereség 375 millió dollárra rúgott, de a csinos összeg java részét nem önerőből termelte ki a vállalat: 236 millió dollár adózott bevételt hozott egy szabadalmi vita lezárása. Az AMD közleményében nem szerepel, hogy mely cég fizette ki a jogi huzavona végére pontot téve a summát, de a PC World úgy tudja, a Samsungról van szó. A nettó nyereség egy évvel korábban, 2009 utolsó negyedévében 1,18 milliárd dollár volt, de akkor az Intel által átutalt 1,25 milliárd dolláros „vigaszdíj” fordította pozitívba a mérleget.

Ami a két üzletág teljesítményét illeti: azok az egy évvel korábbi számokkal voltak egy szinten. A mikroprocesszor-divízió 1,21 milliárd dollár árbevételt ért el, a grafikus chipekért felelős részleg pedig 424 millió dolláros forgalmat bonyolított. Ezúttal mindkét üzletág nyereséges volt üzemi szinten: az előbbi 91, az utóbbi 68 millió dollár üzemi eredményt ért el. A bruttó nyereséghányad – azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – a harmadik negyedév 46 százalékáról 45 százalékra csökkent.

Thomas Seifert pénzügyi vezérigazgató, aki jelenleg megbízott vezérigazgató is egyben, újságírók kérdésére válaszolva elmondta: Meyer menesztését hiba lenne csak arra fogni, hogy az AMD lemaradt a táblagépek piacáról, az igazgatótanács elsősorban a vállalat nyereségtermelő potenciáljával volt elégedetlen. Az utód keresése folyamatban van – tette hozzá –, de ezzel kapcsolatban egyelőre további részletekkel nem tudnak szolgálni. Seifert korábban világossá tette: az ő ambíciói között nem szerepel az állandó vezérigazgatói kinevezés.

A megbízott vezető elmondta: az idei évet a hónap elején bemutatott Fusion chipeknek köszönhetően erős lendülettel kezdi az AMD. „Bízom abban, hogy az új termékekre alapozva nyereséges növekedési pályára tudunk állni” – jelentette ki, hozzátéve, hogy egyedül a szerverpiaci teljesítménnyel nem elégedett, e téren bőven van javítanivaló.

A 2010-es év egészét a vállalat 6,49 milliárd dollár árbevétellel és 471 millió dollár nettó nyereséggel zárta. Egy évvel korábban a forgalom 5,4 milliárd dollár, a profit pedig 304 millió dollár volt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Kelendő az AMD Fusion

    A vállalat első negyedéves számai az új chipeknek köszönhetően nem okoztak csalódást. Még nem találták meg az új vezérigazgatót.

Előzmények

  • Megint rekordot döntött az Intel

    Bár a fogyasztói szegmens nem pörög, a vállalat árbevétele és nyeresége is felülmúlta a várakozásokat. És a cég szerint az idei év még fényesebb lesz.

  • Lemondott az AMD vezérigazgatója

    A chipgyártó igazgatótanácsa nem volt megelégedve a növekedés ütemével és a szerverpiaci részesedéssel.

  • Az AMD is tolja a MeeGo szekerét

    A chiptervező vállalat szerint van jövője a nagy konkurens által kitalált rendszernek, ezért kompatibilissé akarják tenni a saját megoldásaikkal.