Lemondott az AMD vezérigazgatója

Dirk Meyer
Dirk Meyer

Azonnal hatállyal távozik az Advanced Micro Devicestól (AMD) Dirk Meyer vezérigazgató – jelentette be tegnap a kaliforniai chiptervező vállalat. A döntés hirtelensége meglepte a piacot, hiszen a cégvezető a múlt heti Consumer Electronics Show (CES) kiállításon még maga mutatta be a vállalat új, mikroprocesszort és grafikus gyorsítót integráló Fusion termékcsaládját, majd fogadást is adott a partnerek és a sajtó részére.

Dirk Meyer 2008 dereka óta irányította az AMD-t, azt megelőzően a cég operatív vezérigazgatója és elnöke volt. A menedzser az egyik legnagyobb sikertermék, az Athlon processzor főkonstruktőreként alapozta meg pozícióját. 1996-ban érkezett a céghez, korábban chiptervező mérnökként dolgozott a Digital Equipment Corporationnél (DEC) és az Intelnél, több fontos processzor fejlesztésében vitt kulcsszerepet. Ő volt az AMD harmadik vezérigazgatója a 2002-től hat évig hivatalban lévő Hector Ruiz és a cégalapító Jerry Sanders után, aki 33 éven át volt a kisebb processzorgyártó első embere.

Az AMD sajtóközleményében az igazgatótanács elnöke, Bruce Claflin méltatja Meyer érdemeit, kiemelve, hogy nehéz időben vette át a gyeplőt: fontos stratégiai reformokat – többek között a chipgyártás kiszervezését – kellett a folyamatos üzletmenet mellett levezényelnie. A tanács azonban nem volt elégedett a növekedés ütemével és a pénzügyi teljesítménnyel. Nevük elhallgatását kérő források szerint a vezetőség főleg azt fájlalta, hogy a szerverpiacon az AMD nem tudott előrelépni, illetve teljesen lemaradt a táblagépek piacáról. A vállalat Thomas Seifert pénzügyi vezérigazgatót nevezte ki megbízott vezérigazgatónak, és bizottságot hozott létre Meyer utódjának kiválasztására.

Az AMD a bejelentéssel egy időben közölte: negyedik negyedéves árbevétele az előzetes adatok szerint 1,65 milliárd dollár lesz, 2 százalékkal több, mint a megelőző trimeszterben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Megint rekordot döntött az Intel

    Bár a fogyasztói szegmens nem pörög, a vállalat árbevétele és nyeresége is felülmúlta a várakozásokat. És a cég szerint az idei év még fényesebb lesz.

  • Felülmúlta a várakozásokat az AMD

    A chiptervező vállalat egy szabadalmi jogvita lezárásaként fizetett nagyobb összegnek köszönhetően csinos nyereséget ért el a negyedik negyedévben.

  • Intel és AMD: nem változnak az erőviszonyok

    Az iSuppli adatai szerint tavaly is csak marginális mértékben módosult a két nagy processzorgyártó részesedése.

  • Kelendő az AMD Fusion

    A vállalat első negyedéves számai az új chipeknek köszönhetően nem okoztak csalódást. Még nem találták meg az új vezérigazgatót.

Előzmények