Egy kriptoszervezet akarta megszerezni az USA alkotmányának másolatát

Közösségi finanszírozás útján licitált a kriptorajongó-szervezet, de hiába szedett össze 48 millió dollárt.

A Sotheby’s aukcióház nemrég az amerikai alkotmány egy ritka másolatát árverezte el. Egy kriptoszervezet is megpróbálta megkaparintani azt.

Végül hiába adott a ConstitutionDAO néven futó kriptoszervezet közösségi finanszírozás útján hatalmas ajánlatot, volt egy másik licitáló, aki 43,2 millió dollárért megszerezte a másolatot. Ennyit nyomtatott szövegért még nem adtak az aukciósház szerint.

A nyertes vevő kiléte rejtély, ahogyan az is, hogyan szerezhette meg ennyiért – a ConstitutionDAO ugyanis 48 millió dollárt gyűjtött be a rajongóitól. A bukás után Twitteren ígérték meg 17 437 hozzájáruló tagjuknak, hogy visszaadják a pénzt, kivéve a tranzakciós díjakat. A Sotheby’s szerint ekkora közösségi finanszírozási kezdeményezésre még nem volt példa.

A nagyon ritka, hivatalos, első kiadású másolat egyébként 1787-ből származik, az aukciósház szerint 15-20 millió dollárt ér. Legutóbb 1988-ban, 165 ezer dollárért cserélt gazdát. Most 41 millió dollár volt a győztes ajánlat, ami a költségekkel együtt 43,2 millióra ugrik. Az eladó a kapott összeget állítólag jótékony célra fordítja, a demokráciát hirdetve.

A ConstitutionDAO egyébként azt ígérte a hozzájárulóknak, hogy egy autonóm, decentralizált szervezet tagjai lesznek, de közük nem lesz az alkotmányhoz. Alapvetően egy olyan online közösségről van szó, amely blockchain technológia használatával tár a tagjai elé témákat, szavazásra, arról, hogyan működjön. A 48 millió dollárt gyűjtött csoport szerint bár vesztettek, de megmutatták, hogy internetes barátok és mémek miket érhetnek el.

Előzmények