Az Apple kütyüjét használják fel az autótolvajok

Bármit be lehet vetni rossz célok érdekében is, ha elég találékonyak az elkövetők.

Az Apple a közelmúltban adta ki apró nyomkövetőjének, az AirTag nevű eszköznek a legújabb változatát. A hazai boltokban kb. 13 ezer forintért kapható, gomb nagyságú és formájú szerkezetet elsősorban arra tervezték, hogy a tulajdonosa belerejtse egy számára fontos, értékes tárgyába, és ha ez eltűnik, elveszik, ellopják, akkor a telefonos alkalmazás segítségével könnyedén be a tudja azonosítani azt a helyet, ahol az adott pillanatban van.

A kütyü lehetőségeit azonban a bűnözők is felismerték – írta meg a New York Post a kanadai Ontario tartományban található York önkormányzati régió rendőrségi figyelmeztetése alapján.

A rendőrségi közleményben arról számolnak be, hogy 2021 szeptembere óta öt olyan autólopást derítettek fel, melyben a tolvajok használták az AirTaget. Ezekben az esetekben a tolvajok nyilvános helyeken (parkolóban, bevásárlóközpontban stb.) csúcskategóriás járművekben rejtették el a nyomkövetőt, majd megvárták, míg a tulajdonos hazahajt – a földrajzi helyzetet az AirTag segítségével határozták meg.

Kanada
[+]

Ezek után alkalmas időben megkeresték a kiszemelt autót, és ha az nem állt zárt helyen, hanem a ház előtti felhajtón, akkor egy speciális, az autószerelők által a kocsi szoftvereinek újraprogramozására használt elektronikus eszközzel átírták a gyújtásvezérlő szoftvert – majd ellopták az autót.

A rendőrök a megelőzés érdekében javasolják, hogy a tulajdonosok ne hagyják őrizetlenül a ház előtt, a felhajtón a kocsit, lehetőség szerint zárt garázsban tartsák a járművet, emellett kormányzár és az adatport zárhatóvá tétele is ajánlott, illetve szereljenek fel videókamerás megfigyelő rendszert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények