Az Apple megkerülhetetlen az appokkal, háborognak a riválisok

Engedélyezi az EU-ban az App Store-on kívüli letöltéseket az Apple, de igen komoly megkötésekkel és díjak mellett. A riválisok háborognak.

Az Apple az előzetes szivárgások után felvázolta azon terveit, amelyekkel megfelelne az EU-s DMA törvénycsomagnak az App Store kapcsán. A big tech cégek ilyen terveire az utóbbi hetekben derül fény, mindenhol sok változás lép életbe. Ezekről néhány részlet az előbb linkelt írásokban is olvasható.

Az Apple valóban engedélyezi a szoftverfejlesztőknek, hogy az EU-ban az Apple App Store-on kívül terjesszék az appjaikat a felhasználók számára.

Márciustól alternatív alkalmazásboltok indulhatnak az iPhone-okra, az Apple fizetési rendszerét sem kell használni (így megússzák az akár 30 százalékos díjakat). Azonban minden egyes appot be kell adjanak a fejlesztők az Apple-höz kiberkockázati elemzésre, valamint a csalások kiszűrése miatt. Emellett az Apple egy alaptechnológiai díjat is felszámol a nagyobb fejlesztőknek, akkor is, ha semmilyen Apple fizetési szolgáltatást nem használnak.

Az Epic Games vezetője, Tim Sweeney óriási felháborodásának adott hangot, egy rakás szemétnek nevezve az Apple terveit, és szerinte az intézkedések nem is legálisak a DMA értelmezésében. Sweeney szerint az Apple akarja eldönteni, milyen áruházak versenyezhetnek az App Store-ral, és blokkolhatják az Epic Games Store-t, valamint a Fortnite terjesztését, vagy épp az új belépőket, esetleg a Microsoftot.

A fejlesztők mindenesetre már kaptak eszközöket a változtatásokhoz, a felhasználók márciusban kapják meg a frissítéseket és az újításokat.

Míg az Epic, a Spotify és sokan mások évek óta panaszkodnak és perelnek az Apple és a Google „adója” miatt, mostanra a jogi kihívások miatt össze-vissza foltozgatják a szabályokat. Az USA-ban például engedélyezik a fizetést külsős oldalakra mutató hivatkozáson át az appokból indulóan, de 27 százalékos díj és 3 százalékos feldolgozási díj mellett, így a fejlesztők anyagilag nincsenek előrébb. Az EU-ban a külsős fizetési szolgáltatás az appon belül ingyen lesz használható. Alapértelmezett böngésző és fizetési app is választható lesz, és az Apple Pay alternatívái is jönnek.

Az alaptechnológiai díjat azonban minden esetben meg kell majd fizetni, ez 50 eurócent évente, felhasználói fiókonként. Ezt csak a nagyobbaktól szedik be, az első 1 millió felhasználóig kivételek a cégek, ahogy a nonprofitok, iskolák, kormányzatok is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények