(Frissítve) A HTC állíthatja meg az Apple szabadalmi ámokfutását

Frissítés: A The Wall Street Journal értesülései szerint az új iPhone globális LTE-támogatással rendelkezik, vagyis ezzel a fogyasztóbarát funkciójával egyúttal megnyitja a teret azoknak a cégeknek, mint a Samsung, vagy az alábbi hír főszereplője, a HTC, hogy szabadalombitorlás miatt ellentámadásba lendüljenek.

Azt bízvást mondhatjuk, hogy néhány fajsúlyos érdekelten kívül szinte az egész szakma elégedetlen azzal, hogy a mobil eszközök ipara az elmúlt egy-két évben leginkább a szabadalmi vitáktól hangos, de a probléma felszámolásáról sokan sokféleképp vélekednek. Az egyik mérvadó csoport főként az amerikai szabadalmi rendszer megváltoztatásától várja a megoldást, egy másikhoz tartozók is hasonlóképp vélekednek, ám ők csak úgy látnak erre esélyt, ha az ilyen eljárásokban legagresszívebben eljáró cég, az Apple olyan fallal találja magát szemközt, hogy feladja a további küzdelmet. Ez utóbbiak sokat remélnek a Google-tól, akik a Motorola Mobility szabadalmait felhasználva igen komoly visszavágásra képesek. Ezt tanúsítja, ahogy nemrég az IT café is beszámolt róla, hogy a két cég vezetői tárgyalnak a lehetséges utakról.

Ám más variánsok is érvényesek lehetnek. Több lap is megemlítette a közelmúltban, hogy a Samsung is erőre kaphat a tárgyalótermekben, ha az új iPhone (valószínűsíthető) LTE-technológiájáról van szó. Egy múlt pénteki amerikai döntés viszont azt mutatja, hogy a tajvani HTC is olyan pozícióba került, hogy az egyrészt visszavetheti az amerikaiak perelő kedvét, illetve megkérdőjelezheti az amerikai szabadalmi rendszert.

A szóban forgó állásfoglalást – és ez igen súlyosan esik a latba – az amerikai távközlési felügyelet (Federal Communications Commission – FCC) tette közzé, és ebben megállapították, hogy az Apple aligha tudja a tajvani cég két, a gyors vezeték nélküli adatátvitelre vonatkozó amerikai szabadalmát érvényteleníttetni, és ennek könnyen lehet az a következménye, hogy a HTC az adott technológiát használó Apple-készülékeknél (a legújabb iPad, illetve az iPhone következő verziója, amennyiben ez tényleg így lesz) az ügy tisztázásáig kérheti az Apple-termékek behozatali tilalmának elrendelését – és mivel az amerikai vállalat Ázsiában gyártatja eszközeit, ez igen komoly következményekkel járna az USA piacán, és hatása a világ más részein is érezhető lenne.

A HTC és az Apple – a már máshonnan ismert szabadalmakat illetően – már 2010 óta perben állnak, ám a mostani, az LTE-t érintő szabadalmak esete kissé más: a HTC ügyvédje nem tagadta, hogy a tajvani cég kifejezetten azért vásárolta meg ezeket 2011 áprilisában 75 millió dollárért az ADC Telecommunicationstől, hogy megvédjék magukat az Apple támadásaitól. Az ügyvéd elmondta, hogy jogi szempontból mindegy, hogy a HTC fejlesztette-e a technológiákat, avagy megszerezte a védelmet, a jogok őket illetik, ráadásul – állítják a HTC vezetői – ezekre a technológiákra támaszkodva a tajvaniak a felvásárlás után szinte azonnal megjelenő Thunderbolttal úttörők voltak a piacon.

Azóta történt

Előzmények