Az Apple fogja szétrobbantani a szabadalmi rendszert?

Nincs nap mobil eszközökkel kapcsolatos szabadalmi hír nélkül, és szinte mindegyikben szerepel az Apple. A tegnapi nap igazi szenzációja az volt – testvérlapunk, a Prohardver be is számolt róla –, hogy az Apple a múlt hónap elején kapott meg egy formatervezési szabadalmat a Macbook Air Ultrabookra. Ez annyit jelent, hogy az Apple kérheti minden olyan Ultrabook forgalmazásának betiltását, melynek profilja ékre vagy könnycseppre hajaz. A tajvani kormány megpróbált gyorsan reagálni az eseményekre, és figyelmeztette a helyi gyártókat a veszélyre.

Arról az IT café számolt be, hogy az Apple-nek nem sikerült elérnie, hogy a HTC telefonjait ne engedjék be az amerikai piacra, és tegnap kiderült, hogy Nagy-Britanniában szintén alulmaradtak egy hasonló perben, ugyanis egy londoni bíróság elutasította az érintőképernyős megoldások körül forgó ügyben az Apple panaszát a HTC-vel szemben.

Az Apple úgy reagált a döntésre, hogy szerintük is szükséges az egészséges verseny a piacon, de lopni nem szabad, és ezt nem is fogják hagyni. A HTC szóvivője üdvözölte a számukra kedvező ítéletet, de csalódottságát fejezte ki az Apple magatartása miatt, akik szerinte a tárgyalóteremben igyekeznek versenyezni, nem pedig a piacon.

A vitatott, az Apple szerint tőlük másolt technológiák közé tartozik a képernyőzár feloldásának csúszkás megoldása (slide-to-unlock feature), illetve a fotók görgetése, az ábécéváltás, valamint az a szoftver, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók két ponton egyszerre érinthessék meg a képernyőt. A bíró szerint mindössze a fotókezelő technológiát védő szabadalom érvényes, a másik három nem.

Németországban egyébként ugyanezen védettségek miatt pereli az Apple a HTC-t, az ottani tárgyalásra valamikor később, de még ez évben sor kerül.

Azóta történt

Előzmények