Megegyezett egymással az Apple és a HTC

A cégek szombaton rövid közleményben jelentették be, hogy az Apple és a HTC tízéves kölcsönös szabadalmi licencmegállapodást kötöttek, mely kiterjed jelenlegi és a jövőbeli szabadalmakra is, és ezzel egyidejűleg megszüntetik az egymás ellen ilyen ügyekben indított pereiket is. A megállapodás részleteiről a felek nem adtak tájékoztatást, de a HTC képviselője azt nyilatkozta, hogy az nem befolyásolja üzleti várakozásaikat, nem kell módosítaniuk az üzleti negyedév terveit.

A történteket kommentáló szakértők megjegyezték, hogy bár az okostelefon-piacon kialakult szabadalmi háborúban ez már a harmadik ilyen megállapodás (korábban az Apple a Nokiával, a Microsoft pedig a Barnes & Noble-lal kötött hasonló szerződést), a HTC és az iPhone gyártója között közel három éve kialakult ellenségeskedés mostani lezárása még korántsem jelenti a helyzet konszolidálódását. Elég csak például két igen nagy volumenű, még folyó pereskedésre gondolni, melyek az Apple és a Google tulajdonában lévő Motorola Mobility, illetve az Apple és a Samsung között zajlanak – igaz, míg az utóbbi esetben alig van esély a kiegyezésre, az ellenségeskedés már eszkalálódott, a vétlenségét hangsúlyozó Google viszont korábbi híradások szerint tárgyal az Apple-lel, és nagyon szeretnék bírósági hadviselés nélkül megoldani a problémákat.

Béke vagy fegyverszünet?

A motivációkról is folynak a találgatások. A két cég közötti felmerült szabadalmi ügyekben inkább az Apple-nek voltak nyerési esélyei, így kérdés, hogy miért egyeztek ki, és miért most. Egyrészt lehetséges, hogy egyszerűen arról van szó, hogy az Apple-nél a számukra sokkal fontosabb másik két perre akarnak koncentrálni, és az egyre élesebb piaci versenyben az egyik, a többinél talán kevésbé veszélyesnek tekintett versenytárssal rendezték a viszonyukat. Ugyanakkor taktikázásról is szó lehet, ugyanis ezt a néhány szabadalmat illető megállapodást később fel tudják majd használni a többi eljárásban, bizonyítva vele az Apple kompromisszumkészségét. Ezen kívül igen fontos tényező lehet még az is, hogy valójában mennyit fizet a HTC az Apple-nek – ám erről semmi információ nem szivárgott ki, az iparágban szokásos tarifák alapján elemzők azt mondják, telefononként 10 dollárnál bizonyosan nem magasabb ez az összeg.

A másik oldalról nézve viszont a megegyezés annak is a jele lehet, hogy a Google segítségével az androidos gyártók végre meg akarnak szabadulni a perektől – és talán attól az ingyen reklámtól is, melyet így az Apple számára biztosítanak. Különös súllyal esik latba, hogy a HTC a birtokában lévő LTE-szabadalmak ellenére is kiegyezett, ám ehhez hozzá kell tenni, hogy a keresztlicencelésről szóló tájékoztató szövegben nem szerepel az, hogy minden szabadalmat megosztanak egymással..

A tőzsde kifejezetten pozitívan fogadta a szerződéskötést, a HTC részvényeinek a hétfői nyitás előtti, várható ára szinte azonnal megugrott a kiegyezés hírére, és az Apple-nél is enyhe emelkedés tapasztalható.

Azóta történt

Előzmények