(Frissítve!) Elutasította az Apple trükközését a brit bíróság

Nemrég számoltunk be arról, hogy az elvesztett szabadalmi per következtében az Apple köteles volt egy közleményt elhelyezni brit weboldalán, melynek a határozat által megadott módon azt kellett tartalmaznia, hogy a dél-koreai gyártó nem sértette meg az Apple szabadalmait, termékei előállítása során nem másolta az amerikaiak megoldásait.

Az Apple eleget tett ennek az utasításnak, ám igen sajátos módon. Ugyan szó szerint azt közölték, amire a bíróság kötelezte őket, ám – menteni a menthetőt – egyrészt olyan körítésben jelent meg a szöveg, ami egyértelműen utalt arra, hogy az Apple még most sem ismeri el a döntés jogosságát, másrészt a közlemény nem a brit honlap főoldalára került, hanem ott csak az oldal alján egy apró link vezetett el a szöveghez.

Ez a megoldás viszont nem elégítette ki a brit jogászokat, mivel az ítélet szellemiségével ellentétesnek találták: az eredeti határozat ugyanis egyfajta bocsánatkérésről szólt, a bíróság szándéka szerint a nyilvános apológia azt célozta volna, hogy az Apple ismerje el: alaptalanul vádaskodott. Épp ezért a brit fellebbviteli bíróság elrendelte, hogy a cég cserélje ki a megjelent szöveget egy olyanra, ami megfelel a feltételeknek. A fellebbviteli bírák tegnapi közleményük szerint azt várják, hogy egy rövidebb, lényegre törőbb, a hiba elismerését egyértelműen mutató „bocsánatkérés” kerüljön fel a weboldalra. A határozat azt is kiemelte, hogy a szövegben az Apple félrevezette az olvasókat, ugyanis egy számukra kedvező németországi ítéletre hivatkoznak, holott ott hasonló esetben az Apple vesztett.

Habár a határidőkről ellentmondásos híradások érkeztek, úgy tűnik, hogy a fellebbviteli bíróság a korábbi közlemény eltávolítására 24, az új megjelenítésére 48 órát adott az Apple-nek, hogy az új szöveg – minimálisan 11 pontos betűmérettel – megjelenjen a cég brit honlapján – azt nem tudni, hogy pontosan hol is, de a nyilatkozatokból úgy tűnik, azt is elfogadhatatlannak tartották, hogy mindez rejtetten linkelve történjen meg, vagyis vélhető, hogy a jogászok a kezdőlapon akarják látni a közleményt, nem pedig eldugva. Az Apple ennél sokkal több időt, két hetet kért, ám ez a kérés nem talált meghallgatásra.

E hír írásának időpontjában az Apple brit honlapján a korábbi, az oldal alján elhelyezett link már nem látható, ám a módosított közlemény sem jelent még meg.

Frissítés: az Apple időközben igyekezett eleget tenni a bírói elvárásoknak. Habár a brit honlapon a főoldalon továbbra sem olvasható a közlemény, az oldal aljára egy, a korábbinál hosszabb mondat került egy linkkel, mely elvezet az Apple által helyesnek ítélt szöveghez, és ahol leírják, hogy a korábbi közleményt a brit bíróság nem fogadta el, ezért újat tesznek közzé.(Ráadásul az is kiderült, hogy a weblap kódját úgy módosították, hogy a főoldalon található szöveg az oldalra érkezéskor ne látsszon, csak akkor, ha a felhasználó az aljára görget.)

apple

A cég egyébként minimalista eszközöket alkalmazott: egyrészt törölték azokat a részeket, melyek arról szóltak, hogy a bíróság döntésével a vállalat nem ért egyet, emellett csak azt az ítéletben meghatározott a mondatot közlik, amelyben elmondják, hogy a bíróság azt állapította meg, hogy a Samsung nem követett el szabadalomsértést.

Azóta történt

Előzmények