Az Apple nem tudta megszerezni az iPad nevet Kínában

Híres-hírhedt arról az Apple, hogy szinte a hisztéria határáig képesek pereskedni a márkaneveik miatt, és a felkészült jogászgárdának köszönhetően ritkán maradnak alul a brandvitákban. Ezért is számíthat némileg meglepetésnek, hogy most ők veszítettek, méghozzá nem akárhol, nem akárhogyan, egy friss bírósági ítélet ugyanis elutasította keresetüket, melyben az iPad név miatt pereltek egy kínai céget.

A per a neves kínai ipari városban, a Hongkonghoz közeli Sencsenben zajlott, és az Apple azt szerette volna elérni, hogy márkanévbitorlás miatt marasztalják el a helyi, Proview Technology nevű céget, mely a hongkongi székhelyű, Tajpejben is jelen lévő Proview International Holdings Limited leányvállalata. Ez utóbbi, a Proview Taipei az ezredfordulón több országban és régióban védette le az IPAD márkanevet, Kínában még 2001-ben, vagyis jóval az Apple tabletjének megjelenése előtt. Az Apple-nél tudták ezt, ezért 2009-ben körülbelül 55 ezer dollárért megvásárolták a Proview Taipeitől a névhasználati jogot. Ám a sencseni leánycég fenntartotta magának a jogot, hogy Kínában ők használhassák az IPAD márkanevet. Ez természetesen nem felelt meg az Apple-nek, és már évek óta perlekedtek emiatt (az ügyről tavaly az IT café is közölt egy összefoglalót). Az Apple a kínai fél ellenkezése ellenére tavaly szeptemberben elkezdte árulni Kínában is az iPad táblagépet.

Az Apple keresetével egy időben a Proview Technology is eljárást indított, ugyanis azt szeretnék elérni, hogy két dél-kínai nagyvárosban azonnal tiltsák meg az iPadek árusítását. E perekben az év végén, illetve a jövő év elején lesznek meghallgatások. A kínai cég ügyvédje azt nyilatkozta, hogy ha sikeresen blokkolják az Apple táblagépének árusítását a két városban, akkor továbblépnek, és Kína egész területére el fogják érni a tilalom kimondását.

A kínai cég nemrég benyújtott egy másik keresetet is, amelyben 1,6 milliárd dollárt követelnek a márkanév használata miatt az Apple-től. A friss ítélet nem hagy kétséget afelől, hogy ezt a pert is megnyerik, és akkor az amerikai cég vagy fizet, és árulhatja a táblagépeket, vagy pedig nevet kell váltania.

Az Apple ugyan fellebbezhet még a döntés ellen, de megvan az esély a peren kívüli egyezségre is, ugyanis a Proview Technology a csőd szélén áll, vagyis elképzelhető, hogy „van az a pénz”, amennyiért elállnak a további pereskedéstől.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények