Fontos csatát vesztett az Apple

A múlt héten megszakadt az Apple nyerő szériája az okostelefon-gyártók nehezen áttekinthető szabadalmi háborújában. A mannheimi regionális bíróság elsőfokú ítéletében úgy találta, hogy az amerikai vállalat az iPhone és iPad termékekben jogosulatlanul használja fel a Motorola Mobility egyik alapvető szabadalmát. A döntés a Motorola számára lehetőséget ad az érintett készülékek németországi forgalmazásának betiltására és kártérítés érvényesítésére.

A kérdéses szabadalom – mely a „visszaszámlálási funkció végrehajtása egy mobileszközről kezdeményezett, csomagkapcsolt rádiórendszeren megvalósított adatvitel során” – a GPRS-szabvány használatához nélkülözhetetlen. Mint alapvető technológiát, a Motorola azt tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (ún. FRAND) feltétekkel köteles licencelni a piaci szereplők számára.

Az Apple ugyan beleegyezett abba, hogy az e feltételeknek megfelelő licencdíjat megfizesse a riválisának a megoldás jövőbeni és múltbeli felhasználásáért, a Motorola Mobility ennél többet akar. Az egykori Motorola idén januárban önállósított mobiltelefonos üzletága – melynek felvásárlását a szabadalmi portfólióját az Android védelmében erősíteni akaró Google augusztusban jelentette be – azt állítja, hogy az elmúlt négy év jogsértő használata után nem FRAND-licencdíj jár neki, hanem annál akár jóval magasabb összegű kártérítés. A bíróság a Motorola érvelését megalapozottnak találta.

Az ítélet lehetőséget ad a vállalatnak arra, hogy kezdeményezze az érintett termékek forgalmazásának betiltását Németországban, ehhez azonban 100 millió euró biztosítékot kell letennie arra az esetre, ha a döntést egy felsőbb bíróság később felülírja. Az Apple elméletben elébe mehetne a tiltásnak úgy, hogy a kérdéses technológiát megkerüli a készülékeiben, de ez a szabadalom nélkülözhetetlen volta miatt nehezen lenne kivitelezhető.

Az ügyről elsőként beszámoló önjelölt szabadalmi szakértő, Florian Müller a BBC-nek azt mondta: Németországban a regionális bíróságok meglehetősen gyorsan hoznak elsőfokú ítéletet, ez az ügy is idén áprilisban indult el. „De az ilyen kaliberű vállalatok közötti viták jellemzően felsőbb regionális bíróságok elé kerülnek, és onnantól az eljárás évekig is elhúzódhat” – magyarázta.

Az Apple válasza ezt a forgatókönyvet valószínűsíti: a cég „azonnal” fellebbez a döntés ellen. „Az ünnepi vásárlók Németországban meg fogják találni az általuk kiválasztott iPad- vagy iPhone-modelleket” – írták reakciójukban.

Azóta történt

Előzmények