Az Apple lehetne akár az első is

A brit Canalys piackutató már korábban is eljátszott azzal gondolattal, hogy hogyan alakulna a PC-gyártók rangsora, ha a tableteket PC-nek tekintetnénk. Az egyébként az Apple-t és a HP-t is ügyfelei között tudó cég az év elején egy ezen a feltételezésen alapuló jelentés publikálásával vetette észre magát: a kutatás szerint az Apple az iPad sikerének köszönhetően 2010 utolsó negyedévében a világ harmadik legnagyobb személyiszámítógép-gyártója volt. A héten kiadott újabb prognózis már azt jósolja, hogy jövőre a cupertinói központú vállalat piacvezetővé válik ebben a szegmensben.

A Canalys adatai szerint a tabletekkel kibővített PC-piacon az Apple már 2010 harmadik negyedévében feljött a második helyre 15 százalékos részesedésével. Az első helyen álló HP piacrésze 16 százalék, a harmadik helyre szorult Lenovóé pedig 12 százalék volt az időszakban, míg a negyedik-ötödik helyért harcoló Dell és Acer egyaránt 10 százalékot tudott szerezni a tortából.

A prognózis szerint a jelenlegi, negyedik negyedévben az Apple és a HP kiélezett küzdelmet folytatnak majd az első helyért, de „elképzelhető, hogy az Apple-nek az iPad 3 megjelenéséig nem sikerült megelőznie a HP-t.” A helycsere azonban valamikor 2012 első félévében meg fog történni – állítják.

A Canalys úgy számol, hogy az idei évben összesen 415 millió PC talál gazdára világszerte – 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban –, ebből 59 millió lesz a táblagép. A piackutató szerint a notebookforgalom 10 százalékkal, 211 millió darabra nő. Ők úgy látják: a netbookláz lecsengésével e szegmensnek új lendületet adhat az ultrabookok megjelenése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények