Az Apple elismerte, hogy nem ők találták ki az iPodot

Teljesen igaza van a Cnet munkatársának, Chris Matyszczyknak: ebből filmet fognak csinálni.

A történet ugyanis arról szól, hogy az Apple minden elképzelhetőt felülmúló sikerterméke egy alternatív történet szerint nem a cég fejlesztése, hanem egy brit bútorkereskedő találmánya, aki egy fillért sem kapott azért az eszközért, mely talán a legnagyobb változást hozta a közelmúlt digitális kultúrájában.

Ez a szenzációs hír egyelőre sajnos csak egyetlen forráson alapul – s mint tudjuk: egy forrás, nem forrás –; a londoni Daily Mail tudósítása azt állítja, hogy az Apple egy már régóta folyó perben kénytelen volt elismerni, hogy a hordozható digitális zenelejátszó alapötlete az 57 éves Kane Kramer nevéhez fűződik.

De ne gondoljuk, hogy a szabadalmi ügyekre oly kényes Apple ilyen könnyedén beadja a derekát: taktikáról van szó. Az iPod gyártója ugyanis perben áll a Burst.com-mal, akik a 2006-ban indított eljárás során azt állítják, hogy a technológia egyes elemei tőlük származnak, s ezért komoly kártérítést követelnek (az Apple-től 10 millió dollárt, hasonló ügyben a Microsofttól 60 milliót). Ám a per folyamán az Apple meglepő húzással élt: kifizette Kramer repülőútját az Egyesült Államokba, hogy mutassa be azokat a bizonyítékokat, melyek szerint nem a Burst.com fejlesztette ki ezt a technológiát, hanem ő maga, jóval korábban.

Kramer
Kramer állítólagos korabeli jegyzete

Kramer itt bemutatta saját, 1979-ben készült jegyzeteit, melyek egy kicsi, műanyag zenegépről szólnak, mely akkor 3,5 percnyi zenét tudott tárolni és lejátszani. Az ügy kínos pontja, hogy a feltaláló ezt a szerkentyűt, melyet IXI-nek nevezett el, világszabadalommal védte le. Ám 1988-ban, amikor meg kellett volna újítani a 120 országra szóló szabadalmat, nem állt rendelkezésére az a körülbelül 105 ezer dollár, mely a további védelemhez szükséges lett volna.

Az Apple jelenleg arról tárgyal Mr. Kramerrel – aki azóta több találmányon is dolgozott és dolgozik –, hogy közreműködéséért milyen összeg illeti meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények