Az Apple túl dögös – ezért vesztettek pert

Nemrég számoltunk be arról, hogy az Apple és a HTC szabadalmi perében egy londoni bíróság elutasította az amerikai gyártó keresetét, és máris itt van a következő ítélet: ugyancsak Nagy-Britanniában döntött úgy egy másik bíróság, hogy a Samsung Galaxy táblagépeinek kereskedelmi korlátozását nem rendeli el, mivel e készülékek formatervezési megoldásai nem sértik az Apple jogait.

Az ügyben három Galaxy tablet szerepelt (Galaxy Tab 10.1, Galaxy Tab 8.9, Galaxy Tab 7.7), és Colin Birss bíró szerint a két cég termékei nem hasonlítanak egymásra annyira, hogy az a fogyasztókat összezavarja, így közvetetten kárt okozhasson nekik. A bíró sajátos, kétértelmű megfogalmazását érdemes szó szerint idézni: a Galaxy táblagépek „nem rendelkeznek azzal a minimalista és szélsőségesen egyszerű formatervvel [dizájnnal], mint az Apple készülékei. Nem olyan dögösek [cool].” Összességében azt mondja a határozat, hogy a Samsung készülékei jól megkülönböztethetőek az Apple-éitől, mivel vékonyabbak, és „szokatlan részeket tartalmaznak” (egyedi jellegzetességeket) – több mint ötven ilyet sorolnak fel.

A Samsung természetesen üdvözölte az ítéletet, mivel annak a bizonyítékát látják benne, hogy ők nem másolják az Apple gépeinek megjelenését, és a cég vezetője újra csak elmondta, hogy szerintük az amerikaiak a sorozatos perekkel az iparág fejlődését gátolják. Ezzel szemben Alan Hely szóvivő az Apple részéről megint csak azt mondta el az ítélet után, hogy a Samsung készülékei kiköpött másai az ő termékeiknek, és a vállalat nem fogja tűrni, hogy ellopják tőlük szellemi termékeiket.

Az Apple-nek három hete van a fellebbezés benyújtására.

Azóta történt

Előzmények