Atombombához jutott az Apple a szabadalmi háborúban

Az Apple az ilyen eljárások esetében szokatlanul rövid idő, alig több mint négy hónap alatt kapta meg a szabadalmi védettséget egy olyan leíráscsomagra (maguknak az egyes szabadalmaknak a védettsége jóval korábbi), melynek 25 szabadalma gyakorlatilag teljes mértékben lefedi a ma használt okostelefonok felhasználói felületének összes fontos elemét, ugyanis a 8,223,134-es szabadalomban szerepel az e-mailtől a kamerán át a multi-touchig minden, amivel egy felhasználó szembetalálja magát egy ilyen készüléknél. Ennek természetesen az a jelentősége, hogy mostantól az Apple még tovább szaporíthatja az androidos telefonok gyártói ellen indított, már eddig sem csekély számú szabadalmi perek számát.

patent

A gyakorlatilag az eredeti iPhone megjelenésére szabott szabadalomcsomag megnevezése: „Hordozható elektronikus eszköz, módszer, illetve elektronikus listák és dokumentumok megjelenítésére alkalmas grafikus felhasználói felület”. Meglehetősen elterjedt az a vélemény, hogy a mostani szabadalom, illetve az egész, a szabadalmakkal kapcsolatban folytatott Apple-gyakorlat Steve Jobs öröksége, aki már súlyos betegen jelentette ki, hogy hátralévő napjait azzal fogja tölteni, hogy „termonukleáris háborút” indít az Android ellen, mivel az szerinte lopott termék (e mondat említését egyébként épp a napokban tiltotta meg a bíró egy Samsung elleni perben). Tim Cook, a vállalat jelenlegi vezetője már nem fogalmazott ilyen sarkosan, de többször utalt rá, hogy tiszteletben tartják Jobs kívánságát.

patent

Az Androiddal szemben kialakult feszültségek további növekedése mellett viszont várható egy másik hatása ennek a szabadalomnak (illetve az egész szabadalmi háborúnak): tovább erősödnek az amerikai szabadalmi rendszert bíráló hangok, melyek szerint a szellemi tulajdon védelmére szükség van, ám az megbénítja a fejlesztést, hogy a jelenlegi keretek között „akár a kereket is le lehet védeni”.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények