Új nevet kapott az eurokonform Windows

A Microsoft az Európai Bizottság bírálatát megszívlelve átnevezte a médialejátszó nélküli Windowst. Az operációs rendszert - melynek kiadására a céget elmarasztaló európai döntés kötelezte - eddig Windows XP Reduced Media Edition néven forgalmazta a szoftvervállalat, mostantól azonban Windows XP Home Edition N vagy Windows XP Professional Edition N címke alatt lesz elérhető a csomag.

Amint arról korábban hírt adtunk, az európai versenyügyi bizottság tagjai sérelmezték a csökkentett funkcionalitásra utaló elnevezést, amely – mint állították – aligha bátorít vásárlásra. A Microsoft ezt követően tíz névváltozatot terjesztett az EB elé - ezek között volt a Windows XP Not Incorporating Windows Media Player, a Windows XP/N és a Windows XP/B -, melyek közül a fenti változatot preferálta a testület. A szoftvervállalat annak ellenére elfogadta a névválasztást, hogy attól tart: az új elnevezés összezavarhatja a felhasználókat.

Egyelőre dobozos változatban nem került kiskereskedelmi forgalomba a szoftver – csupán a PC-gyártókhoz jutott el OEM kiszerelésben –, ezért az új keresztelő nem jár költséges termék-visszahívással. Az eurokonform operációs rendszer ugyanannyiba kerül, mint a teljes értékű változat, ezért a Microsoft nem számít a termék iránti komoly érdeklődésre – mondta el korábban lapunknak a vállalat magyarországi leányvállalatának egyik szóvivője. A PC-gyártók szintén nem lelkesek. A Dell, a Hewlett-Packard és a Fujitsu Siemens – három a négy legnagyobb európai gyártó közül – az érdeklődés borítékolható hiányára hivatkozva egyelőre nem fogja forgalmazni az európai Windows XP-t.

Brüsszel azonban nem csupán az operációs rendszer neve miatt bírálta a Microsoftot. A múlt héten az EB azt vetette a szoftveróriás szemére, hogy az nem buzgólkodik a kiszabott kötelezettségek végrehajtásában, és ezért újabb - akár napi 5 millió dollárra rúgó - bírságot helyezett kilátásba.

Azóta történt

Előzmények