Meglepte az EB-t a Microsoft jámbor lépése

"Csodálkozom, hogy közzétették a forráskódokat" – mondta a Microsoftra utalva a Reutersnek adott telefoninterjújában Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa.

Amint arról beszámoltunk, a szoftvervállalat – annak ellenére, hogy az eredetileg tegnap lejáró határidő alól felmentést kért és kapott – tegnap váratlanul mégis úgy döntött, hogy kész megosztani a szerverekhez írt operációs rendszereinek forráskódját a velük együttműködő szoftvereket fejlesztő vállalatokkal.

A politikusnő hozzátette, stábja már vizsgálja, hogy a Microsoft által felkínált adatok elégségesek-e ahhoz, hogy lezárulhasson az Európai Bizottság és a Microsoft között régóta húzódó vita. Brad Smith, az amerikai szoftvercég vezető jogásza szerint "legértékesebb szellemi tulajdonukat teszik le az asztalra, hogy túlléphessenek a kötelezettségek teljesítésének problémáján". A versenyügyi biztos szerint azonban a kérdést az dönti el véglegesen, hogy az átadott információk megfelelőek-e arra a célra, amire az EB szánja őket.

"Magyarán szólva, egy forráskód önmagában nem feltétlenül a legfontosabb anyag" – mondta Kroes. "Nem véletlen, hogy a programozóktól mindenütt megkövetelik, hogy a forráskód mellé alapos magyarázó dokumentációt is csatoljanak."

Azóta történt

Előzmények