Az Intel felvásárolja az NVIDIA-t?

Szerdán több mint 22 millió NVIDIA-részvény cserélt gazdát – több mint kétszerese az elmúlt három hónap napi átlagának –, amikor elterjedt az a hír, hogy az Intel vélhetően felvásárolja a grafikus chipek gyártóját. A befektetők már július óta – amikor az NVIDIA riválisát, az ATI-t az AMD 5,4 milliárd dollárért felvásárolta – számítanak erre a lépésre. Igaz, az értesülés még mindig csak a híresztelés szintjén áll, mert sem az NVIDIA, sem az Intel nem kommentálta a piaci elemzők spekulációit.

Az elemzők természetesen többféleképpen értelmezik a történteket. Bill Lefkowitz, a vFinance Investments stratégája szerint az Intel nemsokára bejelentést tesz az ügyben. Bizonyos vélekedések szerint az NVIDIA túlságosan drága jelen pillanatban ahhoz, hogy felvásárolják, jelenlegi piaci értékét 10 milliárd dollárra becsülik, s ez majdnem duplája az ATI-ért fizetett összegnek. Satya Chillara, a Pacific Growth Equities LLC elemzője is úgy véli, hogy az Intelnek nincs igazán szüksége egy ilyen cégre, hiszen erős grafikaichip-gyártó és -fejlesztő kapacitással rendelkezik.

A találgatások mindenesetre tovább folynak, mert az elemzőknek a hirtelen részvényár-emelkedésre magyarázatot kell adniuk.

 

Azóta történt

Előzmények