Belehúzott az Infineon

Riválisai gyengélkedését kihasználva a világ második legnagyobb DRAM-gyártó vállalatává avanzsált az első negyedévben az Infineon Technologies AG. Az iSuppli piackutató adatai szerint a német vállalat az elmúlt három hónapban 49 százalékkal, 1,16 milliárd dollárra növelte a memóriachipek értékesítéséből származó bevételét, és ezzel két helyet ugorva a gyártók ranglistáján – és maga mögé utasítva az amerikai Micron Technologyt és a dél-koreai Hynix Semiconductort – a dobogó második helyén végzett. A cég főként a Samsung és a Hynix gyengülő teljesítményének köszönhetően lépett előre a listán, de jó teljesítményében nagy szerepet játszott az is, hogy meg tudta duplázni a grafikus kártyákon használt memóriachipek részarányát, és az erős verseny ellenére is 6 százalékkal tudta növelni a lapkák átlagárát. Nem mellékes, hogy az Infineon szállítja a Microsoft Xbox 360 játékkonzol grafikus magját kiszolgáló chipeket is.

Az iSuppli szakértői szerint az Infineon jó teljesítménye a memória-üzletág tervezett leválasztásának útját egyengeti. Amint az ismert, a német vállalat május 1-jén Qimonda néven szervezi önálló céggé a részleget, melynek – vélik az elemzők – így komoly esélye van arra, hogy potens szereplővé váljon a DRAM-piacon.

Az első negyedévben jól teljesített a japán Elpida Memory is, amelynek fogalma 34 százalékkal, 640 millió dollárra nőtt – ezzel megerősítette ötödik helyét a gyártók toplistáján. Szintén növelték árbevételüket a tajvani gyártók, a Nanya, a Powerchip és a ProMos is.


Azóta történt

Előzmények