Bemutatták a T-Mobile 3G-szolgáltatását

A T-Mobil Magyaroszág főhadiszállásán ma nagyszabású sajtótájékoztatón mutatták be az új 3G-hálózaton elérhető szolgáltatásokat. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó élő videotelefon és a 384 kbps sávszélességű mobilinternet mellett elindul a Hír Expressz tesztszolgáltatása is, amely automatikusan frissülő képes hírújságként közvetít friss információkat.

A beruházás volumenéről nyilatkozva Sugár András, a T-Mobile Magyarország vezérigazgatója megjegyezte, hogy a társaság által kifizetett 17 milliárdos licenszdíjból két Duna-hidat lehetett volna felépíteni. A szolgáltatás elindításához szükséges fejlesztések nagyságrendileg még egyszer ugyanekkora összeget tettek ki. Ebből következően gyors megtérülésről nem is lehet szó, ez a beruházás inkább a jövő technológiájába vetett bizalom beszédes jele – tette hozzá a vezérigazgató.

Újabb részleteket tudhattunk meg a tegnap már hírül adott zártkörű ügyféltesztről is. A 3G szolgáltatás igénybevételéhez nem csak a megfelelő készülékre, de az UMTS-szabványt támogató újfajta SIM-kártyára – úgynevezett USIM-kártyára – is szükség van. Természetesen ezeket a tesztbe bekapcsolódó vállalati ügyfelek, kiemelt partnerek és távközlési szakemberek (valamint a www.3g.hu portálon jelentkező szerencsések) számára a T-Mobile díjmentesen biztosítja. A szolgáltatás későbbi kereskedelmi bevezetésekor már jelenlegi telefonszámunk megtartásával válthatunk 3G-telefóniára.

A társaságnak jelenleg 43 állomása működik, amellyel a főváros belső kerületeit tudják lefedni, de a rendszerszállító Ericssonnal együttműködve ezt a jövőben dinamikusan fogják bővíteni. A 3G-hálózat lefedettségi területét elhagyva a Nokia 6680-as tesztkészülékek a hagyományos mobilhálózat használatára állnak át. Természetesen azok a szolgáltatások, amelyek a 3G-technológiát használják – például a videotelefon – ilyenkor megszakadnak, de a beszéd és adatátvitel nem. Ez utóbbi sebessége csupán visszaesik arra a szintre, amit a hálózat és a használt telefon típusa együttesen megengednek. Egy EDGE-képes készülék esetében például ez 220 kbps sebességet jelent, ami nem tűnik vállalhatatlan kompromisszumnak.

Azóta történt

Előzmények