Minőségi ugrást hoz a 3G

A jelenleginél sokkal jobb minőségben nézhetik majd az év végétől mobiltelefonjukon a híradók adásait azok, akik előfizetnek a 3G szolgáltatásaira, a zeneszámok letöltésének gyorsasága is ugrásszerűen megnő, s immár a beszélgetőpartner is "láthatóvá válik" - ám mindez csak a kezdet....

Számos új szolgáltatást tartogat a közeljövő mobiltelefóniája

A 3G-nek köszönhetően rövidesen új korszak veszi kezdetét a mobiltelefóniában, az eddig részben személytelen telefon ugyanis immár közelebb hozhatja beszélgetőpartnerünket annak köszönhetően, hogy nemcsak hallhatjuk, hanem láthatjuk is azt, akivel csevegünk. Az autósok pedig, akik már ma is tisztában lehetnek azzal, hogy melyik nagy közúti kereszteződésben vagy egyéb forgalmas útszakaszon szaladhatnak bele egy dugóba, a kihelyezett kamerákra kapcsolódva 3G-s telefonjukon nagyon jó minőségű képen láthatják majd, hogy mit érdemes elkerülniük. S ez csak az egyik praktikus felhasználási lehetősége a 3G-nek. Emellett a zenerajongók és a médiabiznisz előtt is tág teret nyit az új, szélessávú mobiltelefónia, hiszen a felhasználók, miután az ADSL-ét közelítő adatsebességet kapnak a kezükbe, drasztikusan megnövelhetik a letöltött dalok számát - mindezt kiváló minőségben, s nagyon gyorsan. A vállalatvezetők, menedzserek pedig a laptopba helyezett 3G-s kártya segítségével - persze az anyósülésen - akár autózás közben is élő videokonferencia keretében bonyolíthatják az üzletet. A televíziók híradóit vagy filmjeit pedig szintén kiváló minőségben, élő, egyenes adásban, vagyis késleltetés nélkül nézhetik végig az előfizetők. Mindezen szolgáltatások - kivéve a mobil videotelefonálás - már ma is elérhetőek Magyarországon, de nem olyan kínálatban, s nem olyan minőségben, sebességgel, mint majd a 3G idején. Emellett minden bizonnyal számtalan érdekes, hasznos szolgáltatás bevezetését teszi majd lehetővé a 3G technológia, olyanokét, amelyekre most talán nem is gondolunk - az ugyanis biztos, hogy amiről a szélesebb közvélemény ma tud, az csak a kezdet.

Betekintés a "titkok birodalmába" - szerencsés tesztelők

A T-Mobile ügyfelei azonban már most - a tesztidőszakban - ismerkedhetnek egyikkel-másikkal, a cég ugyanis odáig jutott a rendszer kiépítésében, hogy már az ügyfeleit is beengedhette a "titkok birodalmába", amely azonban az év vége körül mindenki számára megnyílik. Maradi István, a T-Mobile szolgáltatásfejlesztési vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta: a több mint négymillió ügyfelet kiszolgáló T-Mobile első körben Budapesten nyújtja a 3G szolgáltatásait. (Így volt ez a GSM elindításakor is, ami érthető, hisz itt koncentrálódik a legnagyobb felhasználói kör, ami a beruházás mielőbbi megtérülését elősegítheti.) A mobilcégek azonban a főváros után rövid időn belül vidéken is megjelentek szolgáltatásaikkal, s a 3G-vel sem lesz ez másként, Budapest után a tervek szerint az üdülőhelyeket, s a nagyvárosokat hálózzák be. A hálózatépítés során száz százalékban fel tudják használni az alap-infrastruktúrát - az állomásokat, az átviteltechnikát ugyanis már a GMS-nél ennek figyelembevételével alakították ki -, már "csak" az új, a 3G-hez szükséges antennákat, bázisállomásokat kell felszerelni. Ez pedig esetenként nehézkesen megy, hiszen ezek során a cégnek meg kell szereznie a lakóközösségek, a hivatalok engedélyét. A fizika törvényei szerint egyébként épp e technológiánál van szükség a legtöbb bázisállomásra, mivel ahogy nő a frekvenciaszám, annak arányában egyre rövidebb távon nyelődik el az adás, vagyis a legkevesebb állomásra a 450-es frekvencián működő szolgáltatásnál volt szükség; ennek három-négyszerese kellett a GSM-hez, a 3G országos lefedettségéhez pedig jóval többre lesz szükség, mint amennyit a GSM-hez és a DCS-hez (az 1800-as frekvencián történő sugárzáshoz) használnak - tette hozzá Maradi.

Diószegi József - Napi Gazdaság

Azóta történt

Előzmények