Bevásárol és leépít a Graphisoft

Jelentős átalakításokról határozott a Graphisoft. A cég egyre nagyobb hangsúlyt fektet legújabb termékének a Virtual Constructionnek a felfuttatására, ám ezzel párhuzamosan megválik korábbi reménységétől az épületüzemeltetési üzletágtól.

A Graphisoft megvásárolta a finn Dynamic System Solutions (DSS) nevű társaságot, hogy a skandináv cég által fejlesztett szoftverrel tegye kelendőbbé legújabb termékét, a Virtual Constructiont. A két vállalat programja tökéletesen kiegészíti egymást, a DSS a projektkontroll és az ütemtervezés területén tud pluszt hozzáadni a Graphisoft építészeti kivitelezést támogató Virtual Construction nevű termékéhez. A 300 ezer eurós saját tőkével rendelkező finn társaságot teljes egészében készpénzből vásárolta meg Graphisoft – mondta el a Napi Gazdaság kérdésére Bihari Sándor, a cég pénzügyi igazgatója. A társaság végleges átvételére szeptembertől kerül sor, a tranzakciótól szerény mértékű árbevétel- és nyereségnövekedést remél a magyar építészetiszoftver-fejlesztő. A kivitelezést támogató, 5 dimenziósnak mondott szoftverről egyre optimistábban nyilatkozik mostanában a társaság, a fogadtatás állítólag – annak ellenére, hogy egy korábban nem létezett piacra tört be vele a Graphisoft – rendkívül pozitív. A Virtual Constructionnal azonban egyelőre csak ismerkedik a szakma, az eladások jelentős felfutására még minden bizonnyal sokat kell várni, a cég teljes éves forgalmából idén csak mintegy 5 százalék körüli szeletet hasít majd ki a szoftver.

A vállalat a bevásárlással párhuzamosan megválik korábbi nagy reménységétől, az épületüzemeltetési üzletágtól. A Graphisoft pár éve még úgy gondolta, az ArchiFM lehet (a vezető termék az ArchiCad mellett) az a szoftver, amelyre komolyan támaszkodhat, úgy tervezték, az üzletág bevételei egyszer a teljes forgalom 20 százalékát is adhatják majd. A legnagyobb megrendelő, az amerikai haditengerészet azonban tavaly takarékossági okokra hivatkozva felmondta a megrendelést, s a jelentős bevételkiesést azóta sem sikerült pótolni. A Graphisoft úgy látja, a jövőben sem lesz képes nyereségesen üzemeltetni ezt a szegmenst, ezért az üzletágat átadja néhány nagy regionális szolgáltatónak. A leépítésnél a legfontosabb szempont, hogy a vevők érdekei ne sérüljenek – mondta el Bihari Sándor. Az átadás miatt 2,2-2,5 millió eurós – leginkább a goodwill-értékvesztésből és mintegy 20 fő elbocsátásából adódó – költséget kell elszámolni ebben a negyedévben a Graphisoftnak.

A cég azt is bejelentette, hogy annak érdekében, hogy tevékenysége és pénzügyi forrásai még inkább a szoftverüzletágat szolgálják, megkezdi a bevételek lassan tíz százalékáért felelős ingatlanüzletág (Graphisoft Park) alaptevékenységről való leválasztása lehetőségének vizsgálatát. A cél az, hogy az ingatlanhasznosítás és -fejlesztés önálló szervezetként folytassa tevékenységét. Erre több megoldást is vizsgálunk, a legkevésbé valószínűnek az épületek eladása tűnik, a cég pénzügyi helyzete stabil, így semmi nem indokolja az értékesítést – mondta Bihari.

Azóta történt

Előzmények