Hiába tiltották be Kínában, elképesztően pörög a Binance

A Coinbase szerint le kell állítani a tőzsdefelügyelet perét, a Revolut pedig leállítja a kriptoszolgáltatásait az USA-ban. A Binance a betiltott kínai piacon 90 milliárd dolláros havi forgalmat generált.

A kriptopiac egyszerre pörög és egyszerre van elég nagy veszélyben a rá leselkedő perektől, hatóságoktól. Minden napra jut több tucat történés, nem csak az amerikai hatóságok perei miatt.

A Binance kapcsán ha nem lett volna például elég sok botrány, akkor a The Wall Stree Journal jelentése szerint hiába illegális Kínában a kriptokereskedelem 2021 óta, a Binance az országban egyetlen hónap alatt 90 milliárd dollárt érő kriptopénzes eszközforgalmat generált. Ezt belsős forrásokra, jelenlegi és korábbi dolgozókra hivatkozva állítják.

Ezzel megdöbbentő módon Kína lett a Binance legnagyobb piaca, a globális volumen 20 százalékát adva (ráadásul már nagy kereskedő ügyleteit bele sem számolták).

A Binance a szakemberek szerint Kínából indult, de a világ legnagyobb kriptotőzsdéja távozott az országból, amikor a hatóságok 2017-ben lecsaptak. A cég szerint a weboldaluk Kínában blokkolva van, kínai felhasználók nem érhetik el.

A Binance nagy nyomás alatt van az USA-ban a CFTC és a SEC irányából is, előbbi azért pereli a céget, mert illegálisnak tartja, csaló programmal – a SEC is pereli a céget és vezetőjét, manipuláció miatt és számos egyéb vád mellett. Pénzmosás és szankiószegés miatt az USA igazságügyi minisztériuma is vizsgálódik. A Binance számos európai országban függesztette fel működését, vagy vonták vissza az engedélyét.

Szintén beperelték a Coinbase-t, amelynek a vezetői arra számítanak, hogy ők nyerik a bírósági csatát. Ezután viszont azt is közölték, hogy megkértek egy bírót, hogy állítsa le a SEC perét, mert a hatóságnak nincs jogkora ehhez folyamodni, az ő digitális szolgáltatásaik és eszközeit nem részvények, a hatóság pedig túlment a jogkörén.

A csődbe ment Celsius kriptohitelező alapítóját eközben bíróság elé állítják, New York államügyészének pere után.

Ezek után talán nem meglepő, hogy a Revolut leállítja a kriptotevékenységét az USA-ban, a hatósági környezetre és a bizonytalan kriptopiacra hivatkozva.

Azóta történt

Előzmények