Bírságreklamációs weboldalt indított a magyar kormány

A kormányzati honlap ma délután kettőtől egy olyan lehetőséggel bővült, amely beleilleszkedik egy olyan koncepcióba, ahol az e-kormányzati lehetőségek racionális, az állampolgárok életét megkönnyítő módozatai élveznek elsőbbséget – persze mindez majd az alkalmazás hatékonysága alapján lesz megítélhető. Ugyanakkor e honlap láthatóan az adminisztráció csökkentésére, a polgárok idejével való takarékoskodásra figyel.

A bírságbejelentő honlapot indulásával egy időben mai sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a Miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter mutatta be. A politikus elmondta, hogy az internetes kezdeményezés abba a kormányzati törekvésbe illeszkedik bele, melynek keretében az állami hatóságokat önmérsékletre szólítják fel a bírságolásokat illetően. Gyakran előfordul, említett példákat a miniszter, hogy a szabályokra hivatkozva a különféle szervek nem a szabálytalanságok súlyát, azok elkövetésének körülményeit tekintik mérvadónak, hanem szigorúan ragaszkodnak a bírság kiszabásához, holott volna mérlegelési lehetőségük. Ezek az esetek általában a kisvállalkozásokat, az egyéni vállalkozókat érintik leginkább: például ha egy mezőgazdaság jármű nagyobb pótkocsival közlekedik a betakarításkor, mint amilyet a jogszabály megenged, vagy ha egy újonnan nyitott üzletnél nem tüntetik fel a nyitva tartási időt az ajtón. Mindezeket a szabálysértéseket a törvények, rendeletek szankcionálják, ám a kományzati álláspont szerint az ilyen kisebb súlyú hiábázásoknál első alkalommal élni kell a mérlegelési lehetőséggel, s elegendő a figyelmeztetés, mely jogkövetésre szólítja fel a szabálysértőt. Erre a kormányzati elvárásra Bajnai Gordon miniszterelnök levélben hívta fel a hatóságok figyelmét.

birsag

Az új birságbejelentő honlap azoknak kíván segítséget nyújtani, akiket a fentiekhez hasonló okból bírságoltak meg, s ezt méltánytalannak érzik. A miniszter felhívta arra is a figyelmet, hogy vannak olyan szabálysértések, ahol nincs a hatóságnak mérlegelési jogköre (például a legtöbb adóigazgatási eljárás vagy a közlekedési szabályszegés miatt kiszabott üzembentartói bírság esetében, ilyenek többek között a mások testi épségét veszélyeztető ittas vezetés vagy a lejárt szavatosságú élelmiszerek forgalmazása).

Ha az állampolgári bejelentést követően bebizonyosodik, hogy az érintett hatóságnak volt mérlegelési joga, és elegendő lett volna a figyelmeztetés a szankcionálást során, akkor a bejelentést követő 30 napon belül a hatóság vezetője úgy dönthet, hogy felügyeleti intézkedésként a bírságot kiszabó határozatot megsemmisítik és eltörlik a bírságot.

Kérdésre Molnár Csaba elmondta, hogy gyakorlatilag semmiféle többletköltséget nem jelentett az új szolgáltatás elindítása, azt a kormányzati portál keretei között működtetik.

Az új honlap a magyarorszag.hu főoldaláról, a Kapcsolat menüből közvetlenül elérhető. A tájékoztatóban olvasható, hogy a bejelentő megadhat személyes azonosításra nem alkalmas e-mail címet is, ebben az esetben azonban „névtelen bejelentésként” vizsgálják az ügyet.

Azóta történt

Előzmények