Börtönbüntetés a Facebookon történt fenyegetésért


Keeley Houghton
Forrás: Daily Mail

Nagy-Britanniában első alkalommal ítéltek valakit börtönbüntetésre azért, mert egy közösségi oldalon halállal fenyegetett valakit – számolt be róla a Daily Mail.

A vádlott a 18 éves Keeley Houghton volt, aki iskolatársát, Emily Moore-t fenyegette halállal, s ezért a bíróság három hónap, a fiatal korúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte, miután bűnösnek találták a zaklatás vádjában, emellett öt évre eltiltották attól, hogy bármilyen módon felvegye a kapcsolatot Emily Moore-ral. Internetes zaklatásért szabtak már ki börtönbüntetést Nagy-Britanniában, de ez az első eset, amikor a sokat emlegetett „cyber bullying” („internetes erőszakoskodás”) miatt hoztak ilyen ítéletet.

Az ügynek a való életben már évek óta voltak előzményei: Houghtont azért zárták ki az iskolából 2005-ben, mert az utcán megtámadta Emily Moore-t, majd két ével később azért marasztalták el, mivel Emilyék lakásának ajtaját rugdosta. A bíróság a lány azon védekezését sem fogadta el, hogy a halálos fenyegetést késő éjjel, részegen írta, mivel a logfájlokból kiderült, hogy délután négykor történt a feltöltés.

Az ítélet megszületését a mind szélesebb körben tapasztalható szülői aggodalmak mellett az is befolyásolhatta, hogy a múlt hónapban egy, a vizsgájától rettegő 15 éves lány rosszindulatú üzeneteket kapott a Bebo közösségi oldalon, s ezek után annyi fájdalomcsillapító tablettát vett be,  hogy belehalt a mérgezésbe.

Az ilyen ügyek az elmúlt egy-két évben vezettek el egy mind hangosabb mozgalomhoz, mely a közösségi oldalakat, időnként általában az internetet is kritizálja a fiatalokra, gyerekekre tett káros hatásai miatt, s mára ez már a politikai programokba is belekerült. Egy brit aktivista szerint a „cyber bullying” lassanként komolyabb probléma lesz, mint a valódi iskolai erőszak.

Az angol nyelvben már meghonosodott a „Facebook Rage” kifejezés (Facebook dühöngés), melyet főként akkor használnak, ha valaki bármilyen okból bosszút kíván állni egy rokonán, ismerősén, társán, s elkezd kompromittáló információkat közölni róla a közösségi oldalakon. Más esetekben ezek az oldalak tág teret adnak a mocskolódásra, a rágalmazásra, a hamis információk terjesztésére is, mellyel komoly lelki, esetleg anyagi károkat okozhatnak a kiszemelteknek – annak idején mi is beszámoltunk arról a híres esetről, amikor egy amerikai kislány, Megan Meier halálához vezetett az internetes zaklatás.

Azóta történt

Előzmények