Célegyenesben a földfelszíni digitális műsorszórás

Néhány hete a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária Zrt. vezetői aláírták a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó hatósági szerződéseket. Az esemény akár egy új technológia nyitányaként is értékelhető, hiszen már ebben az évben, decembertől lehetővé válik, hogy a MinDigTV elnevezésű digitális televíziós szolgáltatás – csaknem 60 százalékos lefedettséggel – túlnyomórészt előfizetési díj nélkül műsorokat sugározzon.

Karácsonyi felhők a MinDigTV térképén
Karácsonyi felhők a MinDigTV térképén

Az elit konferenciák szervezésében élen járó IIR Magyarország október 6-8. között megrendezi a kilencedik tele.hu konferenciát, amelyen többek között mindenki ott lesz, akik a fenti szerződést aláírták. A háromnapos szakfórum fókusztémái: digitális kommunikáció, platformverseny, fogyasztói fókusz – vagyis a földfelszíni televíziós műsorszórás digitális átállásának legfontosabb szempontjai. Több mint 30 szakember véleményével ismerkedhetnek meg a szakterület vezetői: az előadók között a magyar távközlési és médiaszektor vállalati és tanácsadó képviselői, hatósági és kormányzati felelősök, valamint jogászok, magyar és nemzetközi elemzők szerepelnek.

Az IIR Magyarország szakfórumának kiemelt témakörei között szerepelnek az alábbiak: a hazai hírközlési stratégiaalkotás irányelveinek változásai, médiatörvény(tervezet) versus digitális átállási törvény, frekvenciagazdálkodás a „digitális frekvenciatöbblet” fényében, az IPTV-hálózat építésének feltételei, digitalizáció és high definition, valamint az MVNO (mobile virtual network operator). Mindezekről az NHH, a GVH, a MEH, a Magyar Telekom, az RTL Klub, a TV2, az Antenna Hungária, az Accenture, a Vodafone, a Pannon, a Telekom 4, a GTS Datanet és az Ericsson képviselői beszélnek. A konferenciát megnyitja: Pataki Dániel, az NHH elnöke.

Nagyvonalakban már ismert, hogy az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma már az induláskor jelentősen emelkedhet a mostani analóg platform három adásához képest. A közszolgálati csatornák, az m1, m2, Duna TV biztosan a kínálat részét képezik, a szándékok szerint HD-felbontásban, míg az RTL Klub és a TV2 60 napon belül dönthet arról, hogy megjelenik-e az új szolgáltatás kínálatában. A jelenleg előkészítés alatt álló médiatörvény-módosítás is elősegítheti új, előfizetési díj nélküli tartalmak megjelenését a digitális földfelszíni platformon, szélesebb kínálatot biztosítva a DVB-T nézőinek, persze kérdés, hogy mikorra készül el a módosított törvény. A konferencián rögtön az első napon felteszik a kérdéseket: Mi lesz veled médiatörvény? Történik-e valami őszre a médiatörvénnyel? Mit vett ki a digitális törvény a médiatörvényből? Hogyan lehet belevágni a digitális átállásba a médiatörvény változtatása nélkül?

Érdekes lesz megtudni részleteket arról is, hogy a mobiltelevíziós szolgáltatásokat az Antenna Hungária a mobilszolgáltatókkal együttműködésben hogyan kívánja bevezetni. A jelenleg tervezett 16-20 csatornát tartalmazó szolgáltatás az AH-val szerződő mobilszolgáltatók kínálatában nagy valószínűséggel előfizetési díj fejében lesz elérhető, s ez is idén decembertől indulna.

A DAB+ digitális rádióhálózat kiépítése- I. ütem
A DAB+ digitális rádióhálózat kiépítése - I. ütem

A rádiós szolgáltatásnál az AH szintén a korszerűbb DAB+ tömörítési eljárást választotta, ezzel akár 16-18 csatorna műsora juttatható el a hallgatókhoz. A szolgáltatás a Magyar Rádió közszolgálati adásait (MR1, MR2, MR3), valamint a közműsor-szolgáltató Katolikus Rádió műsorát biztosan tartalmazni fogja.

A jövő heti konferencia részletes programja megtalálható az IIR Magyarország honlapján.

Azóta történt

Előzmények