Digitális földfelszíni…

Értesülésünk szerint a most lejárt határidőig mindkét nagy kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2 is  jelezte az Antenna Hungáriának, hogy szeretne részt venni az új, digitális földfelszíni sugárzásban. A novemberben induló első multiplexen a közszolgálati m1, m2 és a Duna Televízió HD-adását lehet majd nézni, míg a második multiplexben a TV2 és az RTL Klub lesz kódolatlanul, illetve a HírTv és az ATV kódoltan fogható adását sugározzák majd. A második multiplexbe az Index információi szerint felkerül az RTL-közeli Iko Prime elnevezésű kulturális adó is, míg az Antenna Hungáriával már előszerződést kötő Viasat3-nak december elején kell eldöntenie, hogy részt vesz-e a sugárzásban. Egyelőre ez a kínálat az első digitális karácsonyra.

DVB-T MPEG-4-el tömörítve: drágább, de korszerűbb

Mint ismeretes, a magyar állam és az NHH előírásai alapján az Antenna Hungária szeptember közepén a budapesti Széchenyi-hegyi adótoronnyal megkezdte az antennarendszerek rekonstrukcióját annak érdekében, hogy a digitális földfelszíni sugárzás decemberben elindulhasson. A munkák rendkívül feszített időzítésének eredményeként és a hatósággal történő szerződések megkötése előtt saját kockázatra előre megrendelt berendezések meglétének köszönhetően már 2008 decemberében, a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás elindulásakor a DVB-T hálózat lefedettsége el fogja érni a 60%-ot. Október 13-án a kabhegyi, november 2-án pedig a szentesi telephelyeken megkezdődnek az antennarekonstrukciós munkálatok, melyek várhatóan két hét alatt befejeződnek. A szolgáltatás elérhetőségéről lakhely szerinti pontos információk szerezhetők az Antenna Hungária oldaláról.

A csatornákat MPEG-4-es tömörítéssel kódolják, így 8-10 kiváló minőségű műsor átvitele is lehetséges a szolgáltató igényétől függően, illetve a HDTV rendszer bevezetése is megoldható. Azok az országok, amelyek később indultak a DTT-platform bevezetésével, most már mind az MPEG-4 AVC-t preferálják, sőt az MPEG-2-es országok jelentős része is előirányozta az átállást erre a kódolási rendszerre. A csatornák DVB-T MPEG-4 set-top-box-szal vagy DVB-T MPEG-4 tunerrel felszerelt integrált televíziókészülékkel lesznek vehetők. A vevőkészülékek árai kezdetben nem lesznek olcsók, főleg ha arra gondolunk, hogy az ingyenesség miatt a szegényebb családok képernyőin lenne helye a MinDig TV műsorainak, ugyanis ezek a szettek induláskor 20 és 50 ezer forint között vásárolhatók meg (vagy 600 Ft/hó díjért lehet bérelni), attól függően, hogy normál, vagy nagyfelbontású adások vételére is alkalmas-e a szerkezet. Fórumainkon a témával foglalkozó topik közel 800 hozzászólása is jelzi, nagy az érdeklődés Magyarországon a digitális tévézés iránt.

Bizakodók és bizonytalanok

A közszolgálati csatornák természetesen jól járnak a digitális átállással, hisz a sugárzási díjak a kisebb üzemeltetési költségek miatt jelentősen csökkenek. Más a helyzet a kereskedelmi csatornák esetében, akik a változások miatt pozíciójuk gyengülésétől tartanak. Európában a digitális földfelszíni televízió (Digital Terrestrial Television – DTT) platformok növekvő népszerűsége több országban is végül csatlakozásra kényszeríttette azokat az analógon nagy nézettségnek örvendő kereskedelmi televíziókat, amelyek kezdetben mereven elzárkóztak a megjelenéstől ezen a platformon, s ez minden bizonnyal hatással van a Magyarországon működő tévétársaságok döntéseire is.

Egy tegnapi sajtóeseményen, ahol Fekete Attila, a TV2 Digitális Média igazgatója bemutatta a csatorna „három képernyős” koncepcióját (TV + PC + mobil), szóba került a digitális földfelszíni sugárzás bevezetése is. A TV2 határidőre elküldte csatlakozási szándéknyilatkozatát az Antenna Hungária felé, de az üzleti modellről időhiány miatt még nem tudtak dönteni. Elmondták: a szabályozási és üzleti kockázatok miatt rövidtávon nem érdekük ezen a platformon működni, de az biztos, hogy kimaradni sem lehet az átállás folyamatából.  "Ha most nem megyünk fel, a törvény szerint örökre le vagyunk tiltva, ha pedig felmegyünk, akkor a konkurencia fejlesztését finanszírozzuk, tehát saját üzleti érdekeinkkel ellentétes lépést teszünk" - fogalmazott Várdy  Zoltán vezérigazgató néhány napja egy szakkonferencián, ahol a kábelszolgáltatók is vég nélkül sorolták sérelmeiket. A jelek arra mutatnak, hogy a háttérben folyó alkudozásoknak még közel sincs vége, a tartalomszolgáltatók jelenleg keresik a számukra legkedvezőbb pozíciókat.

Persze az ellenzők is tudják, nemzetközi viszonylatban a digitális platform népszerűsége minden előzetes várakozást felülmúlt. Jó példa erre a 3,3 millió televíziós háztartással rendelkező szomszédos Ausztria, ahol 2007 végéig 400 ezer DTT set-top-box-ot adtak el, és ez a szám még nem is tartalmazza a integrált digitális vevőkészülékeket, a hordozható DTT készülékeket és a DTT vételre alkalmas DVB-T USB kulcsokat.

A mobiltévé körül még nagy a csend

A földfelszíni digitális televíziózás egyik legérdekesebb új üzleti lehetősége a mobiltelefon készülékeken megjelenő nagyszámú, akár 15-20 élő televíziós csatornát is sugárzó DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) technológia, amely a DVB-T rendszerrel kompatibilis szabványra épül. Idén már hazánkban is volt egy sikeres próbaüzem, a két résztvevő, az Antenna Hungária és a T-Mobile is úgy vélte a végén, hogy a digitális mobiltelevíziózás bevezetése óriási lehetőséget rejt magában, a kereskedelmi elindításához azonban számos feltételnek kell teljesülni. Ilyen a megfelelő tartalomkínálat, a nagy és megfizethető árú készülékválaszték, a szolgáltatást lehetővé tevő szabályozás.

A múlt heti – IIR Magyarország által rendezett – Tele.hu konferencián Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési vezetője egy kerekasztal-beszélgetés során néhány mondatban reagált azokra a borúlátó véleményekre, melyek szerint a tartalomszolgáltatóknak üzletileg nem éri meg erre a platformra felszállni. Kárpáti szerint a három mobilszolgáltatóval jól haladnak a tárgyalások, s mivel 16-18 program fér rá a mobilos multiplexre, a csatornák sugárzási díja kedvező lesz, tehát rövidesen széles műsorkínálatra számíthatunk ezen a területen is. Mindenesetre az osztrák és svájci tapasztalatok, vagy az egy hónapja Hollandiában 10 euró/hó alapdíjért megrendelhető szolgáltatás elemzései mutatják: keresni kell még azt a megfelelő üzleti modellt, ahol – ingyenes tartalmak mellett - minden szereplőnek megéri csatlakozni ehhez a platformhoz.

Sok-sok kérdés vár még válaszra a digitális szolgáltatásokról. Igaz, az uniós előírás, hogy 2015-re minden országban le kell kapcsolni az analóg földi televíziós hálózatokat, még nem ösztönöz a gyors átállásra, de hazánk már három év múlva szeretne végezni a feladattal. És ha arra gondolunk, hogy alig több mint két hónap múlva érkeznie kell a beígért digitális karácsonynak, bizony, az idő máris sürget…

Azóta történt

Előzmények