Tíz magyar cég az EMEA-térség leggyorsabban növekvő vállalatai között

A Deloitte közzétette idei „Technology Fast 500” felmérését, amely Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA-térség) leggyorsabban növekedő technológiai, média-, telekommunikációs, élettudományi és zöldtechnológiai vállalatait rangsorolja.

„A Deloitte Technology Fast 500 az EMEA térség egyik legobjektívabb iparági rangsora a technológiai ágazatban. A magukat rangsorolni kívánó cégekkel szemben követelmény, hogy legalább öt éve jelen legyenek a piacon, valamint hogy bázisévi üzemi eredményük elérje a legalább 50 ezer, illetve tárgyévi üzemi eredményük a legalább 800 ezer eurós határt – nyilatkozta a felmérés nyilvánosságra hozatalakor Bodor Kornél, a Deloitte Magyarország Technológia, Média és Telekommunikáció iparági csoportjának vezetője.

Az idei Fast 500 listán tíz magyar cég szerepel, akik közül a legjobb helyezést a telekommunikációs megoldásokkal, portáltechnológiával, beszédfelismeréssel, szimulációs rendszerekkel és virtuális interfészek üzleti alkalmazásával foglalkozó AITIA International Zrt. érte el; ők 1399 százalékos árbevétel-növekedést produkáltak az elmúlt ötéves időszakban.

EMEA

Bodor Kornél beszélt arról is, hogy  Deloitte Technology Fast 500 EMEA idei rangsorának első öt helyét elfoglaló cég ötéves, átlagos árbevétel-növekedése 24 068 százalék, az első 500 cég esetében ugyanez az adat 1470 százalék. Mindkét érték meghaladja a tavaly mért adatokat, ami akkor 17 375 százaléknak felelt meg az első öt cég, illetve 1297 százaléknak az első 500 cég esetében.

Rendkívül figyelemre méltó az a tény, hogy a Fast 500 idei eredményei az elmúlt év gazdasági problémái ellenére is meghaladják a 2008-as adatokat. Mindez azt mutatja, hogy a vállalatok egyrészt a fogyasztói és vevői igényeket kielégítő technológiai megoldásokat fejlesztenek ki, másrészt azt, hogy kellő motivációval és eltökéltséggel rendelkeznek ahhoz, hogy a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére is sikeresek legyenek.

A mobilkommunikációs eszközök üzleti integrációjával foglalkozó, tőzsdén nem jegyzett, isztambuli székhelyű BIOTEKNO az elmúlt öt évben mért 42 417 százalékos növekedési rátával és a 2008-as pénzügyi évben ennek eredményeképpen generált 37,4 millió eurós árbevétellel a rangsor legelőkelőbb helyén végzett. A legújabb technológiákat felhasználó szolgáltatások és eszközök (pl. okostelefonok, HD-televíziók) a globális válság ellenére is jól teljesítettek az elmúlt év során.

EMEA

A ranglistán szereplő vállalatok jelentős része (87) továbbra is az Egyesült Királyságban koncentrálódik, amelyet 80 cégével Franciaország követ. Ez a múlt évi eredmény fordítottja: ekkor Franciaország végzett valamivel az Egyesült Királyság előtt. Törökország is feljebb jutott a listán: 2008-hoz képest idén tízzel több török vállalat szerepel a rangsorban. Idén görög cég is megjelent a rangsorban. Az Egyesült Királyságot és Franciaországot az alábbi országok követik: Hollandia (58), Norvégia (50), Svédország (38), Németország (32), Törökország (30), Izrael (25), Finnország (23), Ír Köztársaság (18), Magyarország (10). Számos más ország további 49 vállalata szerepel még a listán.

A változó iparági trendeket követi a szektoron belüli kategóriák megnevezéseinek változása is: Az internet/média kategória két csoportra oszlott: internet és média/szórakozás. Továbbá egy új kategória is létrejött: ez a zöld technológia. Az internetszektor tovább bővült, és egyre jelentősebb – az internet azon előnye, hogy képes a hagyományos szektorok újrafelfedezésére, valószínűleg még tovább fog erősödni. A médiaszektoron belül egyre több innováció várható, mivel a Fast 500 vállalatok előreláthatólag új eszközök, perifériák és üzleti modellek fejlesztésére fognak koncentrálni. A zöld technológiával szemben a környezeti kihívások kezelésére támasztott hosszú távú igény egyre inkább időszerűvé válik. A zöld technológia várhatóan az intelligens áramhálózatoktól (smart grids) a szénmentes cementig számos környezetkímélő lehetőséget felkínál majd.

EMEA

Azóta történt

Előzmények