A Disney a veszteséges streaming miatt költségcsökkentésekbe menekülhet

Visszatér a céget 15 éven át vezető Bob Iger a Disney élére, ezúttal azonban más stratégiára és költségcsökkentésekre lehet szüksége.

Sokakat meglepett, hogy a Disney a napokban Bob Chapek vezérigazgató helyére újra kinevezi azt a Bob Igert, aki korábban 15 éven át vezette a céget.

Az elemzők szerint ezúttal viszont más stratégiára és költségcsökkentésekre lehet szüksége, méghozzá gyorsan, hogy helyreállítsa a nyereséget. A 71 éves Iger egy 2 éves szerződést írt alá egyébként, a visszatérését pedig Steve Jobs egykori visszatérésével állították párhuzamba.

Az elemzők azt mondják, jó döntést született, de ezúttal más fázisban van a cég, így rövid távon korlátozásokra és csökkentésekre van szükség. Ennek fő célterülete a Disney+ lehet. Ennek indulását Iger is segítette, de a részleg veszteségei több mint megduplázódtak, legutóbb 1,5 milliárd dollárra nőttek.

Mivel a Disney az előfizetők elcsábítása érdekében rengeteget költ tartalomra, ezért az üzleti eredményei nem a legjobbak, ez hozzájárult a befektetők felhergeléséhez és a piaci érték 40 százalékos idei csökkenéséhez.

Szakértők szerint kevesebb, de magasabb árat fizető ügyfélre lehet szükség, ez nagyobb nyereséget is hozna. Az ESPN is áldozata lehet továbbá a költségcsökkentéseknek. Mások amiatt aggódnak, hogy rövid a 2 éves időszak, amit Iger vezet majd, és kétséges, hogy találnak-e megfelelő utódot neki. Ráadásul egyszer már átadta a vállalatot Tom Staggsnek, majd később Bob Chapeknek.

Azóta történt

Előzmények