Meglepetést okozott a Dell

Meglepte a Wall Streetet a Dell, amikor tegnap a vártnál izmosabb profitot jelentett az idei első pénzügyi negyedévre, amit a piac a tavaly elindított átszervezések első gyümölcseként értelmezett. A számítógépgyártók rangsorában a második helyen álló vállalat árbevétele a május 2-án zárult trimeszterben 16,1 milliárd dollár volt, 9,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a nyereség pedig 784 millió dollárra rúgott (2007 első negyedévében 756 millió volt). Minden termékkörben erős volt a forgalom, a vállalati és otthoni termékek és szolgáltatások is jól teljesítettek, miközben az üzemi költségek csökkentek.

Az általános trendnek megfelelően kiemelkedően jól fogytak a noteszgépek, melyekből világszerte 43 százalékkal többet adott el a Dell, mint egy éve, az otthoni felhasználói szegmensben pedig önmagában 20 százalékos növekedést tudott felmutatni. Ez utóbbi nem kis részben annak köszönhető, hogy az irányítást újra magához ragadó cégalapító, Michael Dell több országban is szövetkezett a helyi elektronikai áruházláncokkal, és így a cég termékei ma már több mint 13 000 boltban vásárolhatók meg a világon.

A hónap végén leköszönő pénzügyi vezér, Donald J. Carty elmondta, hogy egy év alatt nagyjából 7000 dolgozót bocsátottak el – csak az elmúlt negyedévben 3700-at –, miközben felvásárlások révén 2700 alkalmazottat vettek át. Michael Dell a múlt hónapban világossá tette, hogy az eredetileg tervezett 8800 főnél többet fognak leépíteni, hogy tartani tudják a 3 milliárd dolláros költségcsökkentési előirányzatot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények