Az EU szerint kartellezhetnek az online ételkiszállítók

A jelentések szerint elsőként a német Delivery Hero és a spanyol Glovo kapcsán tartottak ellenőrzéseket, nagy bírságokat helyeztek kilátásba.

Az első híradásokban még csak annyit lehetett tudni, hogy az EU elkezdi megvizsgálni az ételkiszállítókat, mert kartellezés gyanúja áll fenn. Később kiderült, hogy a német Delivery Hero és a Glovo irodáiban már ellenőrzéseket is tartottak, és nagy bírságokat helyeztek kilátásba.

Az EB korábban nem nevezte meg az érintett cégeket és országokat, de olyan megállapodást vagy gyakorlatot említ, amelyben felosztják a nemzeti piacokat az ételek online rendelése és kiszállítása kapcsán – a gyakorlat más élelmiszerekre és egyéb termékekre is kiterjed az EU-n belül, közölte a trösztellenes hatóság. A németek kartellezés elleni hivatala jelezte, segítették az EB munkáját.

A Delivery Hero azt állítja, hogy a vizsgálat nem jelenti azt, hogy megszegték volna a törvényt, ők pedig teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal. A Glovo ugyanezt jelezte, bár annak fényében ez nem meglepő, hogy a Delivery Hero nemrég vásárolta fel a cég 94 százalékát.

A jól értesült források szerint a vizsgálatba egyelőre nem vonták be a Just Eat Takeaway, az Uber, a Deliveroo, a Bolt, a Gorillas és a Flink szolgáltatásokat. Az amerikai Doordash alá tartozó, finn Wolt sem érintett.

A vétkesnek talált cégekre az EU trösztellenes hatósága súlyos bírságot szabhat ki, az éves globális árbevételek akár 10 százalékát is.

Azóta történt

Előzmények