Drágulhatnak az okostelefonok

Az Európai Unió egy olyan, egyelőre még nyilvánosságra nem hozott ajánlást juttatott el a múlt héten a tagállamokhoz, melyben bizonyos mobileszközökre importvám kivetését javasolják.

Az Európai Bizottság elképzelései szerint bizonyos okostelefonokat átsorolnának a „többfunkciós eszközök” kategóriájába, ezáltal kerülnék meg az információtechnológiai egyezmény (ITA)  előírásait, amely vámmentességet garantál az informatikai eszközök számára. Ha a kormányok elfogadnák a javaslatot, akkor a televízióadás vételére is alkalmas eszközöket 14 százalékos, a navigációra alkalmas készülékeket pedig 3,7 százalékos illeték terhelné.

A mobileszközök gyártói természetesen hevesen ellenzik a tervezett vám bevezetését, mivel a gazdasági válság hatására az eladások visszaestek, s arra lehet számítani, hogy a recesszió a jövő évben még biztosan folytatódik, s egy árnövelő hatású új költség csak tovább nehezítené a piaci szereplők helyzetét. Az EICTA, a mobilkészülék-gyártók kereskedelmi szövetsége mellett a két vezető cég, a Nokia és a Sony Ericsson képviselői is felemelték szavukat a javaslat ellen. Simone Bresi-Ando, a Sony Ericsson szóvivője elmondta, hogy egy ilyen lépés a lehető legrosszabbkor jönne, mivel jelenlegi céljuk épp az árak alacsonyan tartása, a Nokia képviselője pedig arra a veszélyre hívta fel a figyelmet, hogy a magasabb árak miatt az európai vásárlók épp a legmodernebb eszközök, az okostelefonok területén kerülnének hátrányba.

Az iparági szereplők véleményét támasztották alá a lapok által megkérdezett szakértők is, akik szerint a jelenleg csúcskategóriásnak számító eszközök iránt keresletnövekedés várható a jövőben, ám a tervezett vámok e készülékek árát 5–40 euróval növelnék meg. Azt sem nagyon értik a szakemberek, hogy az EU épp azon a napon, december 10-én küldte el javaslatát, amikor a Bizottság távközlési csoportja Viviane Reding vezetésével a mobiltelevízió támogatására és serkentésére szólította fel tagállamait.

Maria Assimakopoulou, az EU adó- és vámügyi biztosának, Kovács Lászlónak szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem döntésről, egyelőre csak egy vitára bocsátott javaslatról van szó, s az első eredmények leghamarabb hat hónap múlva várhatóak.

Azóta történt

Előzmények