Bejelentették a Facebook új nevét

Nincs nagy meglepetés, a márkanév a metaverzumhoz kapcsolódik.

A korábban kiszivárogtatott értesülés helyesnek bizonyult: a Facebook bejelentette, hogy a nagyszabású átalakítás során a vállalat új nevet kap. A a vállalatvezető online sajtótájékoztatón mondta el, hogy cég neve Meta mostantól – utalva a vállalat és Mark Zuckerberg eddigi legnagyobb projektjére, a metaverzum kialakítására.

Fontos megjegyezni, hogy a névváltás hasonlóan történt, mint a Google-nál, amikor az Alphabet nevet kapta az anyavállalat, de a korábbi szolgáltatások és üzletágak megtartották a nevüket. Itt is ez történt: a Facebook Inc.-t most már Meta Platforms Inc.-nek hívják, mely alá tartoznak a vállalat üzletágai – a Facebook közösségi oldal, az Instagram, a WhatsApp stb.

A vállalat éves Connect konferenciáján Mark Zuckerberg közel másfél óráig beszélt a metaverzum terveiről, és többek között elmondta: „A Facebook a világtörténelem egyik leggyakrabban használt terméke [...], de ez egyre kevésbé foglalja magában mindazt, amit csinálunk”, majd hozzátette: reméli, hogy hamarosan egy metaverzumot működtető vállalatként tekintenek majd rájuk.

Egy mém a sok közül

Abban sincs semmi meglepő, hogy nagyon sokan, jó néhány amerikai lap is úgy véli, hogy Zuckerbergnek szándékában állhat elterelni a figyelmet a vállalat körül kialakult botrányról. Számtalan felhasználó is így értékeli a változtatást, bizonyítja ezt a bejelentés utáni órákban megszaporodott mémek száma és tartalma.

Meta
[+]

A névváltás sikere majd még elválik, és persze nagyban függ a metaverzum megvalósításának milyenségétől. Ugyanakkor egy ilyen erősen beágyazott, beégett brandet lecserélni nem egyszerű dolog: például az Alphabet Inc. elnevezés már hatéves, ám jószerivel csak a gazdasági, üzleti elemzők használják – az emberek, sőt még a tech sajtó nagyobb része is a mai napig egyaránt a Google névvel utal mind a keresőre, mind a nagyvállalatra. De annyi bizonyos, hogy az új struktúra mindenképp segíti majd Mark Zuckerberget és a cég jogászait a vállalatot közelmúltban ért támadások kivédésében.

Azóta történt

Előzmények