Májusban megy a tőzsdére a Facebook

Jó ideje lebegtetik már, de egyre bizonyosabb, hogy a Facebook hamarosan megjelenik a tőzsdén, és tegnap több lapban is megjelentek azok a híradások, melyek forrásokra hivatkozva állítják, hogy az időpont is megvan már: május harmadik hetében kerül sor az első nyilvános kibocsátásra (IPO). Ez azt jelenti, hogy a szükséges dokumentációt a Facebooknak legkésőbb a jövő hónapban be kell nyújtani az amerikai tőzsdefelügyelethez (Securities and Exchange Commission – SEC).

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Facebook e területen is rekorddöntésre készül. A töretlen sikerű vállalkozás 10 milliárd dollár értékű részvénycsomagot tervez piacra dobni, ami a társaság piaci értékét több mint 100 milliárd dollárra taksálná. Ha igaznak bizonyulnak a korábbi értesülések, akkor a Facebooké lesz a technológiai vállalatok mezőnyében a leggrandiózusabb tőzsdei bevezetés. Ennél nagyobb értékű pakettet a világon összesen 13 társaság ajánlott fel az első nyilvános kibocsátás során, és ezek közül csak három volt amerikai: a Visa (19,7 milliárd), a General Motors (18,1 milliárd) és az AT&T Wireless Services (10,6 milliárd). Az internetvállalatok között a legnagyobb IPO a Google 2004-es tőzsdei megjelenése volt: az 1,9 milliárd dollár értékű nyitócsomag alapján a keresőcég piaci értéke 23 milliárd dollár volt.

A Facebook felhasználóinak száma még mindig folyamatosan növekszik, jelenleg körülbelül 800 millióan vannak, és nagy valószínűséggel 2012-ben elérik az egymilliárdos határt. Tudósítások szerint tavaly négymilliárd dolláros bevételt könyveltek el, idénre körülbelül 30 százalékkal többet várnak.

A Facebook egyelőre nem kívánta hivatalosan kommentálni a májusi kibocsátás hírét.

Azóta történt

Előzmények