Engedte a fájlcserét a szolgáltató, beperelték

A filmipar és egy helyi televíziótársaság pert indított az egyik legnagyobb ausztrál internetszolgáltató ellen azért, mert az – állítják – nem akadályozza meg, hogy előfizetői filmek és tévéműsorok kalózmásolatait töltsék le és osszák meg a hálózatán. Az eljárást a Village Roadshow, a Universal Pictures, a Warner Bros, a Paramount Pictures, a Sony Pictures Entertainment, a 20th Century Fox, a Disney és a Seven Network kezdeményezte.

Ha egy magyarországi internetszolgáltatót keresnek meg a jogtulajdonosok azzal, hogy egy előfizetője illegális tartalmakat oszt meg – ne feledjük: itthon a letöltés nem ütközik törvénybe! –, először az ISP általában figyelmezteti az ügyfelet, és felszólítja a jogsértés megszüntetésére. Ha aztán adott határidőn belül nem hagy fel a jogsértéssel, le is kapcsolhatják a hálózatról. Ennek a lehetősége általában szerepel az internetszolgáltatás Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF). (Egy korábbi ilyen esetről lásd Letiltott ADSL című cikkünket.)

A jogtulajdonosok jogsértés gyanúja esetén a felhasználó IP-címének beazonosításával jutnak el a szolgáltatóhoz – az hogy melyik szolgáltató melyik címtartományt használja és osztja ki a felhasználói között, nyilvános –, és szólítják fel a szükséges lépések megtételére. Ilyen esetekben nem csupán az IP-címet adják át, hanem az illegális használat időpontját és a fájlcserélő hálózatban esetlegesen megadott felhasználónevet is.

A megvádolt szolgáltató, az iiNet operatív igazgatója az esetről beszámoló Sidney Morning Herald-nak elmondta, hogy a cég semmilyen formában sem támogatja a kalózkodást, de csak azért nem fogja lekapcsolni az előfizetőit a hálózatról, mert a stúdiók szerint törvénytelenül töltenek le tartalmakat az internetről. A filmgyártóknak viszont ez a hozzáállás egyáltalán nem tetszik.

Adrianne Pecotic, az AFACT ausztrál jogvédő hivatal vezetője szerint öt hónap után döntöttek az ügy jogi útra terelése mellett. Ebben az időszakban több ezer jogsértést regisztráltak az iiNet előfizetőinél, melyekről értesítették is a szolgáltatót, de az a figyelmeztetések ellenére nem tett semmit, hogy a jogsértést megakadályozza. Pecotic egyébként nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy más internetszolgáltatókat is beperelnek, de az előfizetőket nem fogják bíróságra citálni.

Meddig mehet el egy ISP?

A per azt követően indult, hogy a film- és zeneipar képviselői hónapokon át egyezkedtek az ISP-kel arról, hogy utóbbiak meddig mehetnek el a hálózatukon folyó törvénytelen fájlcsere korlátozásában. A jogtulajdonosok azt szeretnék, ha a jogsértő előfizetők hozzáférését megszüntetnék, a szolgáltatók viszont azt mondják, nem az ő dolguk az előfizetők megrendszabályozása, erre vannak a bíróságok.

Az internetszolgáltatókat képviselő Internet Industry Association vezetője, Peter Coroneos úgy látja, a per az iparág fontos próbapere lesz. „Az Egyesült Államokkal kötött szabad kereskedelmi egyezmény »safe harbour« rendelkezéseinek próbája lesz ez, melyek felmentik az ISP-ket a felelősség alól bizonyos körülmények, például tartalmak közvetítése, hosztolása, ideiglenes tárolása vagy átirányítása esetén” – magyarázta. A szakmai szervezet rövidesen összeül, hogy hivatalos álláspontot fogalmazzon meg a per kapcsán.

Az eset bírósági tárgyalása egy hónap múlva, december 17-én kezdődik.

Azóta történt

Előzmények