Felvásárlás készül a Graphisoftnál?

Nem folytat előrehaladott felvásárlási tárgyalásokat a Graphisoft senkivel sem – jelentette ki Bojár Gábor elnök a portfolio.hu cikkére reagálva, amely egy lengyel IT-céggel hozta hírbe a magyar szoftvergyártót. A tőzsde ugyanakkor nagyon is komolyan vette az értesülést, a vállalat papírjai pénteken a portfolio.hu híradása nyomán a lehetséges határig emelkedtek.

Az online gazdasági újság szerint egy lengyel cég folytat tárgyalásokat a magyar szoftvergyártóval, és már el is kezdődött a Graphisoft átvilágítása. Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke és részvényei negyedének tulajdonosa a Napi Gazdaságnak elmondta: a Graphisoft iránt az 1998-as frankfurti tőzsdei bevezetés óta rendszeresen érdeklődnek iparági és pénzügyi befektetők. Az ingatlanágazat nyári leválasztása óta – párhuzamosan a cég egyre növekvő eredményeivel és a szoftverpiac javulásával – megnőtt az érdeklődések intenzitása és komolysága is, s egy szoftvercég számára a folyamatos növekedés alapkövetelmény; aki kicsi marad, az meghal. A Graphisoft előtt a tőzsdei bevezetés óta két út áll: vagy egyedül nő nagyra, vagy valakivel fuzionálva. Bojár emlékeztetett arra, hogy egy esetleges fúzió lehetőségét sohasem zárta ki, éppen ezért korábban sem zárta el az információkat a céget alaposabban megismerni kívánó befektetőktől.

A lengyel céggel kapcsolatban a Graphisoft elnöke hallgatásba burkolózott, annyit azonban leszögezett: a Graphisoft senkitől sem kapott konkrét felvásárlási ajánlatot, és nem folytat előrehaladott felvásárlási tárgyalásokat sem. Éppen ezért meglepte a pénteki tőzsdei árrobbanás, de nem érzi azt, hogy bővebb tájékoztatást kéne adnia.

A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy néhány héttel ezelőtt egy másik vevőjelölt, az iparág európai óriásának számító német Nemetschek is bekopogtatott a Graphisofthoz, ám arról nincs hír, hogy ez az érdeklődés milyen szintig jutott el.

A pénteki 1955 forintos záróáron a Graphisoft kapitalizációja 20,8 milliárd forint lenne. A potenciális vevő számára egy kétezer forint feletti vételár azzal az eredménnyel járhat, hogy a Graphisoft vezetői és a régi dolgozók tulajdonában lévő mintegy 1,4 millió, pillanatnyilag lehívható opció egészét érvényesítik, és mintegy egymillió darabbal hígul a 10,6 milliós részvényállomány (Jelenleg 412 ezer saját részvénye van a cégnek.). Az igazgatóság rendelkezik érvényes felhatalmazással a jegyzett tőke – opciós célra történő – zártkörű emelésére a tőketartalék terhére, így célszerű 11,6 millió, illetve, ha a még le nem hívható opciókkal is számolunk, 12,1 millió részvénnyel számolni. Egy kétezer forint feletti részvényárfolyam a potenciális vevő számára 93 millió euró feletti vételárat jelentene. Ez – vagy akár ennél tizedével több – a szoftvercégek világában nem számít drágának.

A hírekre reagálva a Graphisoft végül nyilatkozatot tett közzé, mely szerint „Érdeklődés korábban is volt a cégre, most is van, talán több mint korábban. [...] Ugyanakkor megerősíthetjük a hasonló hírekkel kapcsolatban már korábban is közölt információt, miszerint a Graphisoft SE senkitől nem kapott olyan konkrét ajánlatot, melyet az Igazgatótanács megtárgyalhatott volna. Tehát »előrehaladott felvásárlási tárgyalásokat« a Társaság nem folytat.”

A Graphisoft tavasszal – amikor azért már kirajzolódtak az idei pozitív tendenciák – a piac által most 9,7 milliárd forintra értékelt ingatlanágazattal együtt sem ért többet 18 milliárd forintnál. Akkor nem rajzottak az érdeklődők Óbudán. A cég maga semmiképpen nem javult annyit fél év alatt, ami az árduplázást indokolná, de az is tény, hogy az IT-szektorban a 2000 tavaszán történt összeomlást követő csaknem hét szűk esztendő elteltével ismét merészen áraznak.

Azóta történt

Előzmények