Német kézbe kerül a Graphisoft

 

A csütörtök késő esti bejelentés szerint a Graphisoft SE főrészvényesei vételi opciós szerződést írtak alá Gerhard Weiss-szel, a Nemetschek AG ügyvezető igazgatójával, mely lehetővé teszi, hogy a Nemetschek AG többségi tulajdont szerezzen a Graphisoftban, részvényenként 9 eurós áron – adja hírül a Napi Gazdaság.

A vételi opció várható lehívását követően a Nemetschek AG többségi részesedést szerez a Graphisoft SE-ben, és – összhangban a Budapesti Értéktőzsde hatályos rendelkezéseivel – nyilvános vételi ajánlatot tesz majd a Graphisoft SE valamennyi részvényére, részvényenkénti 9 eurós áron.

Az opció a Graphisoft volt és jelenlegi vezetőinek tulajdonában lévő, 53 százaléknyi pakettet érinti. A jelenlegi vezetők bennfentes személynek számítanak, márpedig ők a törvényi előírások szerint december 31-étől az auditált mérleg közgyűlési elfogadásáig, azaz körülbelül áprilisig nem köthetnek a részvényekre és ajánlatot sem fogadnak el. Részben erre nyújt megoldást az opció, vagyis az nem a Nemetschek bizonytalanságát tükrözi.

Lehetséges, hogy az opciót már az említett tilalmi időszak kezdete előtt lehívja a Nemetschek, erre – a mai napon kívül – három munkanap áll rendelkezésére. E forgatókönyv esetén a többi részvényes számára csökken a devizaárfolyam-változásból eredő kockázat, ugyanis a lehívás után 15 nappal megtörténik a nyilvános ajánlattétel.

A Nemetschek-csoport – mely világelső az építészeti tervezést, kivitelezést és épületüzemeltetést támogató IT-megoldások piacán – szándéka szerint a Graphisoft megőrzi saját identitását, erős vállalati kultúráját és viszonteladói hálózatát.

Csütörtökön a Graphisoft papírjai, 0,7 százalékos erősödéssel, 2249 forinton zártak. A vételi árfolyam 253 forintos euróval számolva 2277 forint, azaz a Nemetschek ajánlata nem nevezhető túlzottan nagylelkűnek. Az viszont igencsak jól járt, aki még a nyár végén vásárolt be, akkor ugyanis mintegy ezer forinttal volt lejjebb a kurzus.

Azóta történt

Előzmények