Elkelt a Viber

Japán legnagyobb online kereskedelmi vállalata, a Rakuten 900 millió dollár készpénzért felvásárolja a Viber üzenetküldő és VoIP-szolgáltatót. A Rakuten portfóliója az Amazonéhoz hasonlóan igen széles (az e-kereskedelem mellett például streaming zene és videó és pénzügyi szolgáltatások is elérhetőek), de a vállalat milliárdos tulajdonosa további szolgáltatásokkal szeretné bővíteni a cég palettáját.

A Viber tavaly májusban dobta piacra addig csak mobilplatformokon elérhető kliensének asztali változatát, a cégnek akkor már 200 millió felhasználója volt. A lépéssel a Viber az egyik legnagyobb multiplatform kommunikációs szolgáltatóvá vált, felhasználói bázisa mára 300 millióra nőtt. A Rakuten szerint egy ilyen szolgáltatás kifejlesztését önerőből nem tudták volna megoldani, és ez az akvizíció a japán vállalatot egy új szintre fogja emelni. Talmon Marco az üzlet bejelentése kapcsán elmondta, hogy a Vibernek így lehetősége lesz digitális tartalmi platformmá válnia, hasonlóan konkurenseihez, mint például a japán Line, ami bevétele nagy részét alkalmazáson belüli vásárlásokból szerzi.

A Rakuten a világ hatodik legnagyobb online kereskedelmi vállalata, és a közelmúltban számos felvásárlást hajtott végre, az övé lett többek között az e-könyv olvasóiról ismert kanadai Kobo, és több online tartalomszolgáltató és e-kereskedelmi platform is. A japán cég az elmúlt években folyamatosan dönti meg saját pénzügyi rekordjait, 2013-ban üzemi eredménye 80 százalékkal 882,9 millió dollárra emelkedett.

Azóta történt

  • VoIP-funkciót kap a WhatsApp

    A Facebook által 19 milliárd dollárért megszerzett szolgáltatást várhatóan nyár elejétől lehet majd beszélgetésre is használni.

  • John Chen: 19 milliárdért én is eladnám a BBM-et

    A BlackBerry vezérigazgatója egy CNBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy ha valaki a WhatsAppéhoz hasonló ajánlatot tenne a BBM-re, az igazgatótanácsnak és a részvényeseknek is azt ajánlaná, fogadják el.

  • Átlépte az egymilliárd dollárt a Kickstarter

    Összesen 5,7 millióan adtak már kisebb-nagyobb összeget a platformon keresztül különböző projektekre. A legnagyobb támogatók az amerikaiak.

Előzmények

  • A Microsoft orvosolta a Skype hiányosságát

    Az első lépést megtették a gördülékeny szinkronizálás felé, de még várhatóak fejlesztések.

  • Távozik a BlackBerrytől a BBM-szolgáltatás vezetője

    A népszerű azonnali üzenetküldő szolgáltatás a vállalati üzletág nemrég, az SAP-tól leigazolt vezetőjéhez, John Simshez kerül át.

  • A Snapchat bocsánatot kért

    Kemény, az etikus hackelés utolsó lépcsőfokának számító akcióra volt szükség ahhoz, hogy a cég végre tényleges javításokat alkalmazzon, illetve megkövesse felhasználóit.