A ChatGPT-vezér fényt lát az alagút végén, lehet AI-együttműködés

Optimista a globális AI-együttműködés kapcsán Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója. Az ENSZ vezetője szerint is olyan globális felügyelő szervezetre van szükség, mint a nukleáris energia kapcsán.

Az OpenAI vezérigazgatója gyakorlatilag naponta többször tesz valamilyen nagy kijelentést, többek között azért, mert mondhatni világkörüli úton turnézik, rengeteg ország vezetőivel találkozva.

Számos találkozó után most kijelentette, hogy eléggé optimista egy globális AI-együttműködés kapcsán. A körúttal Sam Altman nem csak a generatív AI iránti hatalmas népszerűséget használta ki, de igyekeznek beleszólni a technológia szabályozásába is.

Altman úgy vélte, hogy rövid távon lehetetlen lesz a globális együttműködés, még az emberiség létezését fenyegető tényezőket figyelembe véve is. Végül meglepődött, mert szerinte mégis lehetséges a globális együttműködés.

A hatóságok mindenhol gyorsan dolgoznak az AI szabályozásán, az USA, az EU, a britek, Kína is.

Altman részletekbe nem ment bele, de állítása szerint minden megbeszélése jól haladt. Altman Japán után még Szingapúrba, Indonéziába és Ausztráliába is ellátogat, utána tér vissza az USA-ba.

Ezzel párhuzamosan az ENSZ főtitkára, António Guterres kijelentette: támogatják azt a javaslatot, amely szerint a nukleáris energia mintájára egy nemzetközi AI-hatóságot kellene létrehozni, hasonlóan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség példájához.

Azóta történt

Előzmények