Franciaország a DRM ellen szavaz

"Egy igazságosabb internet hajnalaként" üdvözölte a francia nemzetgyűlés – a parlament alsóháza – által elfogadott új törvénytervezetet Renaud Donnedieu de Vabres francia kultuszminiszter. Az alsóház 296-193 arányban támogatta a digitális jogkezelő (DRM) megoldások együttműködővé tételének javaslatát.

A gyakorlatban mindez annyit jelent, hogy egyetlen gyártó vagy online tartalomszolgáltató sem korlátozhatná szolgáltatását vagy termékét kizárólag saját DRM-je használatára. Ennek következtében azt sem tilthatnák meg, hogy a felhasználók az online megvásárolt tartalmakat más formátumra konvertálják át, és más gyártók készülékein játsszák le – ilyen esetekben még a DRM szoftveres megkerülése is elfogadott lenne, ami ma még bűncselekménynek számít.

A törvénytervezet Franciaországban rövid idő alatt az Apple és az iPod nevével fonódott össze, hiszen a fenti leírás tökéletes illik az almás cég piacvezető iTunes zeneáruházára, ahol a megvásárolt zenéket csak iPod lejátszón tudjuk hallgatni, ráadásul a készülék élből elutasítja a Microsoft DRM-technológiájával védett fájlokat.

"Ez a kezdeményezés, amelyet reményeink szerint az Európai Unió többi országa is átvesz majd, segíthet megelőzni, hogy kulturális monopóliumok alakuljanak ki" – olvasható Richard Cazenave és Bernard Carayon, a kormányzó UMP képviselőinek a döntést üdvözlő keddi nyilatkozatában.

A Microsoft hivatalosan nem kommentálta a törvényjavaslat alsóházi támogatását, míg az Apple úgy nyilatkozott, ha a törvényt elfogadják, az csak növekvő illegális felhasználáshoz fog vezetni. "A francia törvényjavaslat az államilag szponzorált kalózkodásról szól" – mondta Natalie Kerris, az Apple szóvivője.

Korábban már bevált hívószavakkal dobálózik nyilatkozatában egy amerikai lobbiszervezet, az Amerikaiak a Technológiai Vezetésért szóvivője is: "A francia törvényhozók döntése közvetlen támadás az Apple szellemi termékeihez fűződő joga ellen, és ez súlyos következményekkel járhat a jövőbeli innovációkra nézve."

Megoszlanak a vélemények az Apple várható válaszlépéséről. Szakértők szerint, ha nem nyeli le a békát, akkor egyszerűen lelövi az iTunes szolgáltatást Franciaországban – a cég bevételének "csupán" kevesebb mint öt százaléka keletkezik az ottani iPod-eladásokból és az online forgalomból. A cég tőzsdei papírjainak árfolyama mindenesetre azonnal 3 százalékot zuhant a tegnapi francia bejelentést követően. Végső döntés a parlament felsőházától májusban várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények